Російські окупанти активізували боротьбу з громадянською журналістикою в Криму - активісти

03 квiтня 15:31

Правозахисники "Кримської солідарності" закликають незалежні організації і ЗМІ захистити громадянських журналістів.

 

Активісти правозахисної організації "Кримська солідарність" заявляють про спроби російських окупантів остаточно знищити незалежну журналістику в анексованому Криму.

Після тотальної "зачистки" усіх незалежних кримських медіа в 2014-2015 роках, окупанти взялися за громадянських журналістів, наголошують активісти у своїй заяві, оприлюдненій на сторінці організації в Facebook.

Так, під час масштабних обшуків і арештів 27 березня 2019 року, російськими силовиками затримані 24 кримських татарина, місцезнаходження Едема Яячікова досі невідомо. Серед затриманих - відомі в Криму стрімери та блогери Осман Аріфмеметов і Рустем Шейхалієв, а також громадянський журналіст "Кримської солідарності" Ремзі Бекіров.

Бекіров чотири роки займався висвітленням усіх політично мотивованих процесів, із березня 2019 року став кореспондентом щоденного інтернет-видання "Грани.Ру". Під час обшуку прес-картку Бекірова вилучили і внесли до протоколу.

Окупанти Криму також затримують і забороняють в'їзд на територію півострова незалежним українським, російським і міжнародним журналістам, незалежних журналістів на півострові практично немає.

"Системне переслідування активістів і журналістів на півострові (незаконні обшуки, довільні затримання, допити, кримінальні й адміністративні арешти; конфіскація електронних пристроїв) викликають у нас велике занепокоєння через те, що за умов відсутності незалежних ЗМІ в Криму громадянські журналісти є єдиними, хто надає об'єктивну інформацію ", - йдеться в заяві.

Активісти закликають незалежні українські, російські та міжнародні ЗМІ до: підтримки і захисту громадянських журналістів від репресій і переслідувань; їх прийому до союзів журналістів; публічного осуду незаконних арештів в анексованому Криму.

Українські, російські та міжнародні правозахисні організації до: посилення моніторингу та висвітлення системного переслідування громадянських журналістів Криму; інформування міжнародних організацій про факти репресій на окупованому півострові; забезпечення спостереження за судовими процесами на території країни-агресора, куди вивозяться активісти.

Правозахисники також закликали окупантів українського півострова: негайно припинити переслідування громадянських журналістів; ефективно і неупереджено розслідувати всі факти незаконного затримання та фізичного насильства щодо них; гарантувати безперешкодний доступ громадянських журналістів до громадських місць і для здійснення професійної діяльності.

Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ РФ і Росгвардіі провели незаконні обшуки та затримання у будинках 25 кримських татар в анексованому Криму. Переважна більшість обшуків проводилася в окупованому Сімферополі, у межах фабрикованої російськими окупантами "справи Хізб ут-Тахрір".

Затримали понад 20 осіб, трьох із них - Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова та Владлена Абдулкадирова - у російському Ростові-на-Дону, куди вони приїхали знімати "суд" над політв'язнями. Підконтрольний окупантам "суд" заарештував затриманих, їх вивезли з Криму на територію РФ.

В ЄС висловили стурбованість повідомленнями про обшуки та затримання в анексованому Криму та закликали окупаційну владу припинити репресії проти кримських татар.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".