Російські банки в Криму відключили від Visa і Mastercard

24 грудня 11:19

Напередодні міністерство фінансів США ухвалило рішення про посилення санкцій щодо Росії.

 

Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard відключили від обслуговування ряд російських банків, що потрапили в санкційний список США, повідомляють Відомості з посиланням на джерела на банківському ринку, а також представників міжнародних платіжних систем.

Від обслуговування Visa і MasterCard були відключені банку: Генбанк, Крайінвестбанк, банк "Верхневолзький", Севастопольський морський банк (МСБ), які працюють у Криму, а також Інресбанк і Мособлбанк, пов'язані з СМП банком, акціонерами якого є брати Аркадій і Борис Ротенберг, що перебувають під санкціями.

Генбанк вже опублікував листа, з якого випливає, що санкції дійсно позначилися на його роботі. У банку стверджують, що приймають всі можливі заходи для того, щоб в найкоротші терміни відновити роботу пластикових карт. При цьому мова йде про операції за кордоном.

22 грудня міністерство фінансів США прийняло рішення про посилення санкцій, введених проти громадян і юридичних осіб, причому не тільки зареєстрованих в Російській Федерації.

Антиросійські санкції вводилися США, Європейським союзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів в 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти громадян РФ і України, причетних до підриву територіальної цілісності України.

Санкції більш високого рівня - економічні - були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, в Донбасі.

Минулого тижня Європейський Союз затвердив продовження санкцій щодо Росії ще на півроку.