Російське відомство внесло політв'язня Приходька до переліку екстремістів

02 грудня 18:58

За словами голови "Кримської правозахисної групи", це порушує презумпцію невинності.

 

Російська служба з фінансового моніторингу внесла в список осіб, причетних до екстремізму, українського політв'язня Олега Приходька, якого в анексованому Криму звинувачують у "тероризмі". Згідно з даними сайту Росфінмоніторингу Приходька внесли у список під номером 6663.

Також на сайті відомства РФ йдеться про те, що Олег Приходько нібито є "російським фізичною особою".

За словами голови "Кримської правозахисної групи" Ольги Скрипник, в список Росфінмоніторингу вносять тих осіб, вирок яких набрав законної дії. Крім того, потрапити в перелік можливо, якщо є процесуальне рішення про визнання особи підозрюваним або постанова слідчого про притягнення особи як обвинуваченого у терористичній або екстремістській статті.

"Таким чином порушується презумпція невинуватості, оскільки навіть в рамках російської правової системи вина людини не доведена, але він вже публічно, на сайті Росфінмоніторингу вказаний як екстреміст або терорист, а його права вже обмежені. А у випадку з Кримом, багатьох громадян України переслідують за екстремістськими і терористичними статтями КК Росії незаконно, з політичних мотивів", – розповіла Скрипник в коментарі "Крим.Реалії".

У свою чергу дружина українця Любов Приходько повідомила, що її чоловікові заблокували картку, на яку виплачували пенсію.

"Ми не можемо нічого зняти. Ось у нього скоро нове надходження. До того ж абсолютно незрозуміло, чи має пенсія накопичувальний характер", - розповіла дружина Приходько.

Скрипник же пояснила, що Олег Приходько не може отримувати пенсію, для цього необхідно оформляти довіреність.

"Слідчий повинен дати дозвіл на прихід нотаріуса у СІЗО для оформлення довіреності", – додала Скрипник.

Нагадаємо, підконтрольний російським окупантам "Верховний суд Криму" відмовив у задоволенні апеляції на арешт українського активіста, політв'язня Олега Приходька. Активіст залишиться в СІЗО до 10 грудня, там він 21 листопада зустріне і свій 61-й день народження.

У лютому ФСБ провела обшуки в будинку Приходька в селі Оріхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили в активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходько відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня російські силовики затримали і вивезли Приходька разом із дружиною. Протягом доби місцезнаходження активіста залишалося невідомим.

Згодом адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що Приходьку закидають ст. 223.1 (незаконне виготовлення вибухових речовин) і ст. 205 (терористичний акт) Кримінального кодексу РФ. Наступного дня Приходька заарештували на два місяці.

Прокуратура АР Крим (Київ) відкрила провадження через незаконне позбавлення волі проукраїнського активіста.