Російська влада Криму намагається виправдати злочини Сталіна проти кримських татар - Меджліс

18 травня 12:16

Кримськотатарський народ знову страждає від терору та утисків московського режиму, вважає президент України.

 

У Меджлісі вважають, що метою російської влади анексованого Криму є знищення історичної пам'яті кримських татар і виправдання злочинів сталінізму і комуністичного режиму СРСР. Так у представницькому органі кримських татар назвали заборона на проведення традиційних траурних мітингів Меджлісом на півострові 18 травня.

Про це йдеться в заяві Меджлісу до 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу.

Президент України Петро Порошенко в свою чергу закликав зберегти єдність і рішучість, підкресливши, що кримськотатарський народ знову страждає від терору московського режиму.

"Зараз, в умовах окупації, кримськотатарський народ знову страждає від терору та утисків московського режиму. Держава-агресор здійснює неприкриті репресії. Відбуваються переслідування за сфабрикованими справами тисяч активістів і рядових кримчан", - йдеться у зверненні президента до українського народу у зв'язку з Днем боротьби за права кримськотатарського народу.

Порошенко зазначив, що "навіть в умовах неоголошеної війни Україна намагається забезпечувати дотримання всіх прав своїх громадян, у тому числі і кримських татар".

Як наголошується в заяві Меджлісу, на півострові спостерігається "заохочення владою публічних дій, спрямованих на вихваляння Сталіна і увічнення його пам'яті в Криму, відповідно, придушення волі кримськотатарського народу у відстоюванні своїх прав в нинішніх умовах".

В документі наводиться хронологія подій, які сталися на півострові, після того, як він перейшов під управління Росії в березні 2014 року "після невизнаної світом референдуму" – від обшуків, допитів, закриття крымскоттатарских ЗМІ до арешту заступник голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.

"Меджліс кримськотатарського народу висловлює співчуття кожної кримськотатарської сім'ї, кожному співвітчизнику у пам'ять про жертв геноциду кримськотатарського народу – депортації 18 травня 1944 року і десятиліть насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання", – йдеться в заяві.

Представницький орган також висловлює вдячність усім співвітчизникам, членів місцевих і регіональних меджлісів, активістів кримськотатарського національного руху, представників кримськотатарських громадських організацій, членам мусульманських громад за дбайливе збереження історичної пам'яті і вірності своєму народові.

"Меджліс кримськотатарського народу, спираючись на традиційні демократичні і ненасильницькі принципи кримськотатарського національного руху, заявляє про свою готовність і надалі всіма, передбаченими міжнародним правом формами і способами, відстоювати права людини і права кримськотатарського народу в Криму", – відзначаю в заяві Меджлісу.



У понеділок, 18 травня, в День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, в Україні та за кордоном заплановано ряд пам'ятних заходів до 71-ї річниці цієї трагічної дати. Численні акції вже відбулися напередодні в Києві, Харкові, Херсоні, Львові та інших містах України і за кордоном.

Меджліс кримськотатарського народу щороку 18 травня проводив траурні мітинги в Сімферополі. Однак після незаконної збройної анексії Криму Росією в 2014 році у кримських татар почалися з цим проблеми. В цьому році Меджліс кримськотатарського народу також отримав від місцевої влади відмову на проведення мітингу. Російська влада Криму заявила, що буде проводитить заходи з нагоди цієї дати у "новому форматі".

18 травня 1944 року в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар.