Росіяни "націоналізували" понад 4 тисячі українських держпідприємств в окупованому Криму

06 вересня 00:11

Окупанти захопили майно понад 300 українських держпідприємств.

 

Російські окупанти провели так звану "націоналізацію" понад 4 000 українських державних підприємств в анексованому Криму, а також захопили майно більш ніж 300 держпідприємств і установ, повідомляє "УНН" із посиланням на прокуратуру Автономної Республіки Крим.

"У прокуратурі зібрані докази незаконної "націоналізації" Російською Федерацією більш ніж 4000 підприємств, установ і організацій, що перебувають у державній власності України", - йдеться у відповіді прокуратури на інформаційний запит інформагентства.

Зокрема, було захоплено 18 газових родовищ та інше майно НАК "Нафтогаз України", бази відпочинку і дитячі табори, в тому числі "Артек", десантні кораблі і підводні човни Військово-морських сил Збройних сил України тощо.

Матеріальні збитки від окупації прокуратура оцінює в 1 трлн 80 млрд 352 млн гривень.

Як повідомлялося, російські окупанти засекретили всі дані про економічну активність на території Криму.

У Гаазькому арбітражі розглядається ціла низка позовов українських компаній до РФ, зокрема, НАК "Нафтогаз України"; "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл", Ігоря Коломойського і ТОВ "Аеропорт" Бельбек ", ТОВ" Лугзор "," Дніпроазоту " тощо.

Як писало DT.UA, українські компанії обґрунтовують свої позови порушенням РФ українсько-російської угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій. Зазначена угода – мабуть, єдиний інструмент, що дозволяє їм захистити свої права в рамках міжнародного права.

Докладніше про рішення Постійного третейського суду в Гаазі за позовами українських компаній проти РФ за крадіжку власності в Криму читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Кара гаазька" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".