Росія збільшила фінансування закупівель електроенергії з України для анексованого Криму

26 грудня 02:38

РФ в 2016 році виділить анексованому Криму майже 187 млн дол (13,2 млрд рублів) на купівлю електроенергії з України.

 

Уряд Росії збільшив фінансування анексованого Криму на покупку електроенергії в Україні, повідомляє прес-служба Кабміну РФ.

В якості "компенсації витрат енергозбутової організації, визначеної рішенням уряду РФ в якості енергозбутової організації, що здійснює купівлю електричної енергії з енергосистем іноземних держав та у виробників" Криму виділено в 2016 році 13,2 млрд рублів, що на 800 млн рублів більше, ніж у 2015 році.

Читайте також: Російські банки в Криму відключили від Visa і Mastercard

Кабінет міністрів своєю постановою від 16 грудня заборонив будь-які поставки як на тимчасово окуповану територію, так і ввезення товарів з Криму на материкову частину України. "Дія постанови не поширюється на постачання електроенергії та ввезення гуманітарної допомоги", - йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

16 грудня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сказав, що Кабмін прийме рішення про торгову блокаду Криму, вона почне діяти через 30 днів. Що стосується обмеження поставок електроенергії в Крим, то, за словами Яценюка, це може статися "виключно за рішенням РНБО".

З 20 вересня кримські татари та інші протестувальники почали продуктову блокаду Криму. Блокада стосується лише вантажних автомобілів, які перевозять товари в Крим і назад, для них перекриті всі три дороги та пункти пропуску (Чонгар, Чаплинка і Каланчак) на адмінкордоні з Херсонською областю. Громадяни та легкові авто можуть безперешкодно потрапити на територію півострова.

Планувалося, що блокада буде безстроковою і пройде в три етапи. Другим етапом повинна була стати енергетична блокада Криму. З 21 листопада, в результаті підриву опор всіх чотирьох ліній електропередач (ЛЕП) в Херсонській області "невідомими особами", Крим виявився повністю знеструмлений.