Росія використовує Інтерпол для переслідування українців – МВС України

09 листопада 21:23

Росія порушила міжнародні норми, окрім цього, грубо проігнорувала дві статті статуту Інтерполу.

 

Росія повністю сфабрикувала справу затриманого Польщею за запитом Москви українського ветерана АТО, добровольця Ігоря Мазура, сказано у повідомленні Міністерства закордонних справ України на адресу Інтерполу, розповів глава МВС України Арсен Аваков, передає УНІАН.

Аваков зазначив, що підставою для затримання Мазура стало опубліковане Російською Федерацією в інформаційній системі Інтерполу орієнтування про розшук та арешт Мазура для подальшої екстрадиції до РФ; при цьому було порушено мінімум дві статті статуту Інтерполу, які забороняють необґрунтоване переслідування, а також справи військового, політичного, релігійного та расового характеру.

"РФ звинувачує нашого громадянина у тому, що він нібито у 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових сутичках з федеральними силами на території Чечні. У результаті загинули і були тяжко травмовані кілька російських військовослужбовців. У зв'язку з наведеним фактом, МВС України негайно привернуло увагу Генерального секретаріату Інтерполу про чергову спробу Росії неправомірно використовувати канали та інструменти Інтерполу для політично мотивованих переслідувань громадян України", – заявив міністр.

Крім цього, МВС звернуло увагу польських правоохоронних органів на вчинені порушення Росією статуту Інтерполу і міжнародних норм.

"МВС сподівається на швидкий, об'єктивний та законний розгляд ними цієї справи, яка є повністю сфабрикованою на догоду Кремлю", – резюмував Він.

Нагадаємо, що Ігоря Мазура затримали на прикордонному пункті Дорогуськ в Польщі за запитом Росії. У понеділок, 11 листопада, у місті Холм суд буде розглядати питання про взяття громадянина України під варту з метою екстрадиції в Російську Федерацію.