Росія поки не готова обміняти полонених Савченко і Сенцова

11 вересня 17:48

Україна включила льотчика Савченко і кінорежисера Сенцова в список військовополонених, яких повинні обміняти за мінським протоколу. Йдуть переговори.

 

Спецслужби України і Росії ведуть діалог у справах викрадених в Україні та незаконно заарештованих в Росії кінорежисера Олега Сенцова і льотчиці Надії Савченко.

"Я впевнений, що між спеціальними службами наших двох країн йде діалог по цим двом темам", - відзначив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич Лукашевич, відповідаючи на питання, чи ведуться переговори на офіційному рівні.

На його думку, домовленості в Мінську не стосуються звільнення Сенцова і Савченко.

"Я не бачу тут ув'язки з "мінським протоколом". Там мова йде про військовополонених, які були захоплені в бойових діях між сторонами", - сказав Лукашевич.

При цьому він обидва рази робив застереження, що не володіє точною інформацією.

У той же час офіційний представник російського МЗС повідомив, що справами українців Сенцова і Савченко цікавився генеральний секретар Ради Європи, перебуваючи з візитом у Москві. На що в керівництві Росії йому відповіли, що українським в'язням були висунуті серйозні звинувачення", і їх справи будуть розглядатися згідно з нормами російського законодавства в процесуальному порядку.

Як повідомлялося, 10 вересня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що льотчиця Надія Савченко і режисер Олег Сенцов є в списках полонених, обмін якими передбачено в рамках мінських домовленостей. !zn