Росія переписує історію, щоб заплямувати Україну під час війни – Time

30 жовтня 16:22

На конференції у Москві російські історики намагалися переконати колег із Заходу в тому, що в Україні – нацизм.

 

Російські історики намагаються переписати історію Другої світової війни, щоб вона була "зручною" для пропаганди Кремля під час збройного конфлікту проти України.

Про це на сторінках Time пише Саймон Шустер в репортажі з Москви, де проходила міжнародна конференція, присвячена пам'яті жертв нацистських злочинів під час Другої світової війни. Ця конференція проходить щорічно з 2006 року. Її проводили в Кельні і Берліні, а пізніше в столицях Білорусі і Словаччині.

"Однак у Москві один із співзасновників конференції німецький історик Свен Борше відчув, що щось не так одразу, як зустрівся з російськими колегами", - йдеться в статті.

"Все, про що вони хотіли говорити – це конфлікт в Україні", - сказав Борше.

Шустер пише, що делегати із Заходу "зрозуміли і без перекладу" політичний підтекст, який російські історики вкладали в зміст своїх виступів.

"Російські оратори демонстрували фото із звірствами нацистських підрозділів СС поряд з фотографіями із зони конфлікту в України. Вони наполягали, що між діями української армії у війні проти сепаратистів і звірствами сил Гітлера немає різниці", - йдеться в статті.

"Фашизм знову піднімає голову. Просто зараз нашим братам-слов'янам в Україні маріонетковий уряд, який звітує Держдепартаменту США, настільки промив мізки, що вони дійсно вважають себе вищою расою", - сказав на конференції історик Ярослав Тріфанков із Брянського музею історії.

Журналіст підкреслює, що така риторика притаманна Росії у всіх сферах: від політики до освіти. З початку конфлікту в Україні Кремль називав нову українську владу "фашистською хунтою". Хоча президент України Петро Порошенко представляє ліберальні прозахідні політичні сили, які здобули перемогу на виборах в парламент.

Москва навіть спробувала звинуватити Україну в "геноциді" російськомовного населення на Сході країни.

"Нацизм знову прийшов до нас із Європи. Бацила нацизму не була знищена. Нажаль, вона заразила братній нам народ – українців", - сказав інший російський історик Михайло Мягков.

Впродовж всього дня російські оратори те й робили, що порівнювали нацистський режим Адольфа Гітлера і ліберальну владу в Україні.

"Ніхто з них навіть не згадав, що саме Кремль підтримує проросійських терористів на Сході України", - пише журналіст.

Він додає, що промови істориків з Росії змусили нервувати делегатів з Чехії і Словаччини.

"Вирази їхніх облич спочатку висловлювали шок, а потім відразу. Йорг Морре із Берлінського музею Кальхорст, який присвячений історії Другої світової війни, почав нервово соватися в кріслі", - описує автор реакцію західних істориків.

"Це абсурд! Це не правда", - говорив Морре під час перерви.

Після завершення зустрічі, європейські історики відмовилися підписувати резолюцію, яку підготувала сторона Росії. В ній йшлося, що учасники конференції "ставлять за мету боротися з проявами фашизму в Європі у наші дні", з натяком на події в Україні.

"Очевидно в нас різні погляди на те, що називається фашизмом сьогодні. Ваша точка зору не моя. Тому я закликаю викреслити цю частину резолюції. Я не хочу її підписувати, і це не лише моя позиція", - сказав Морре.

Однак російські делегати і студенти, який "загнали" в зал за 15 хвилин, підтримали початковий текст документу і підписали його.

Засновник конференції німецький історик Борше після конференції був шокований. За його словами, він і думати не міг, що захід може бути використаний в політичних цілях.

"Росіяни надто переконані у своїй точці зору, щоб приймати до уваги інші. Це дуже погано", - сказав він. Раніше президент Росії Володимир Путін порівняв дії армії України з обстрілом Ленінграда фашистами. В цей же час, Кремль створив експертів-самозванців з Німеччини для пропаганди.