Росія може прокачувати газ через українську ГТС без контракту – Оржель

19 листопада 02:41

Правда, у даному випадку це буде фактично контрабанда. Але Україна готова домовлятися.

 

Уряд України не виключає того варіанту, що Росія продовжить транспортування газу через українську газотранспортну систему, однак не буде укладати при цьому контракт, розповів міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

Оржель зазначив, що якщо Росія вирішить так вчинити, Україна негайно зафіксує це "з юридичної точки зору".

"Я думаю, що будемо певним чином вести відповідну юридичну практику", – сказав міністр.

Оржель додав, що українська сторона вже обговорювала зі своїми європейськими партнерами варіанти, коли Росія використовує українську ГТС без укладення контракту.

"Ми опрацьовуємо цей сценарій. Більше того, ми з європейцями його опрацьовуємо. Формально, якщо газ буде йти – це буде контрабанда. Тобто у нас немає відносин і формально через нашу територію провозять певну товарну продукцію. Разом із тим, ми намагаємося показати, що ми максимально готові до підписання договорів. Ми максимально конструктивні. Якщо, наприклад, "Газпром" говорить: "А яким же буде тариф?", то ми взагалі даємо матрицю тарифів, залежно від обсягів та строків, які вони хочуть прокачати", – зазначив міністр.

Раніше голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що "Газпром", найімовірніше, не підпише новий контракт про транзит російського газу. Але Україна і європейські партнери готові до такого розвитку подій і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

В Брюсселі 8 листопада відбулися технічні консультації по транзиту російського газу в Євросоюз через газотранспортну систему України.

На зустрічі 28 жовтня учасники переговорів щодо транзиту газу з Росії до ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей.

19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.