Росія може передати Україні двох політв'язнів для подальшого відбування покарання — Мін'юст

28 серпня 14:54

За такою схемою один бранець Кремля же повернувся до України.

 

Українських політів'язнів Артура Панова та Олексія Сизоновича можуть передати в Україну для подальшого відбування "покарання", передає "Громадське". За такою ж схемою в Україну повернувся політв'язень Сергій Литвинов.

Міністерство юстиції України звернулося до російського Мін'юсту із проханням повідомити про остаточне рішення РФ щодо передачі Сизоновича та Панова в Україну. Російська сторона досі не відповіла на запит України.

Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України та Конвенцією про передачу засуджених осіб 1983 року засуджену особу можуть передати в державу її громадянства у випадку, якщо держава винесення вироку (Російська Федерація) і держава виконання вироку (Україна) згодні на таку передачу.

Після того, як Росія погодиться передати Сизоновича та Панова в Україну Мін'юст доручить компетентним органам узгодити із правоохоронними органами РФ місце, час і порядок передачі та прийняти зазначених осіб в установу системи виконання покарань в Україні.

Артура Панова затримали в грудні 2015 року і звинуватили у начебто "підготовці теракту на території РФ". На момент затримання Панов був неповнолітнім. Олексія Сизоновича у Росії незаконно засудили до 12 років колонії суворого режиму. Російські слідчі звинувачували громадянина України у нібито "підготовці терактів в Ростовській області".