Росія готується звозити хворих на COVID-19 військових до анексованого Криму

08 квiтня 11:11

Інфікованих ушпиталюватимуть на судні "Єнісей".

 

Росія готує анексований український Крим до прийому хворих на коронавірус військовослужбовців. Їх ушпиталюватимуть на госпітальному судні "Єнісей", повідомляє Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Викликає занепокоєння і інформація про те, що російське Міноборони планує хворих на коронавірус військових розміщувати у Севастополі. Для чого вони вже розпочали готувати госпітальне судно "Єнісей". Це погіршує і без того складну ситуацію із захворюваністю на українському півострові", - пояснюють у міністерстві.

Офіційно російська окупаційна влада підтвердила 27 випадків захворювання на COVID-19 в Криму, зокрема п'ять – у Севастополі. Ще близько семи тисяч людей перебувають під різними типами спостереження через підозру інфікування. Втім, реальна кількість інфікованих значно вища.

"На порядку денному, зокрема, питання щодо можливості постачання гуманітарної допомоги в тимчасово окупований Росією Крим", - додається у повідомленні.

Довідка ZN.UA
Госпітальне судно «Єнісей» збудоване на судноверфі «Адольф Барський» у Щецині (Польща) у 1980 році. До складу Чорноморського флоту СРСР увійшло в 1981 році. Після розпаду Радянського союзу судно залишилось у складі ЧФ Росії. В 1992 році брало участь в евакуації постраждалих під час грузино-абхазького конфлікту. Пасажиромісткість судна: для хворих - 100 ліжок, для відпочиваючих - 200, запасних - 40 місць, для поранених в евакуаційному варіанті - 450 місць. Госпітальні судна використовуються для: огляду та лікування особового складу кораблів, надання спеціалізованої і невідкладної меддопомоги; походового відпочинку екіпажів підводних човнів і авіаносців; консультування військових і населення прибережних районів під час спалаху інфекційних захворювань; транспортування лікарів і медичного майна; евакуації поранених і хворих.

Нагадаємо, 22 квітня в анексованому Криму та Севастополі запровадили карантинний режим. Кримчанам заборонили виходити з дому, а російські силовики оглядають весь транспорт, і збирають інформацію про в'їжджаючих на півострів.

На підконтрольній уряду території України офіційно підтверджено 1668 випадків захворювання на COVID-19, із них 52 летальні 35 людей одужали. 24 березня по всій країні запровадили режим надзвичайної ситуації , який діятиме до 24 квітня, - і продовжили карантин, введений 12 березня.

Про те, чи достатні для боротьби з поширенням коронавірусу нинішні заходи, прийняті урядом України, і що може бути зроблено, читайте в статті експерта Віктора Рибчука "Щоб не впасти на коліна" для ZN.UA.