Росія гнобить та переслідує релігійні меншини у Криму та Донбасі – Держдепартамент

22 червня 23:10

Від утисків окупантів страждають віруючі ПЦУ, УГКЦ, мусульмани, протестанти і єговісти.

 

Найбільшу кількість випадків утисків людей за релігійною ознакою зафіксовано в Ірані, Китаї, Пакистані та Росії, заявив державний секретар США Майк Помпео у "Звіті про свободу віросповідання за кордоном", передає "УНІАН".

Наголошується, що з території ОРДЛО та окупованого Криму від місцевих ЗМІ, активістів, священнослужителів Православної церкви України, мусульман, протестантів та Свідків Єгови надходять дані, що свідчать про серйозні релігійні утиски.

У ОРДЛО проросійські терористи продовжують окупувати релігійні споруди різних меншин, використовуючи їх, як військові об'єкти. А в Криму чимало релігійних активістів, кримськотатарських священнослужителів та представників релігійних меншин піддавалися арештам, тиску і тортурам.

Також про проблеми повідомляють представники Української греко-католицької церкви та Православної церкви України – за словами церковників, окупанти продовжують захоплювати храми та інше майно УГКЦ і ПЦУ.

Крім того, йдеться у звіті, релігійну ворожнечу розпалюють російські ЗМІ; вони продовжують сіяти страх, брехню та підозри стосовно передусім кримських татар-мусульман.

Нагадаємо, на території окупованого Криму лише за перший квартал цього року сталося 45 обшуків, 97 арештів, 32 етапування політв'язнів в Росії і 60 незаконних заходів суден в порти. Також за вказаний період було зафіксовано 52 затримання, 61 допит і 171 випадок порушення права на справедливий суд.

Зазначимо, що Генеральна Асамблея ООН в своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 22 грудня 2018 року ГА ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованою Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій.

Детальніше про ситуацію на півострові читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".