Родичі загиблих в авіакатастрофі MH17 подали позов до ЄСПЛ проти Росії

23 листопада 17:21

Рідні загиблих звинувачують РФ у саботажі слідства.

 

Родичі 55 загиблих в авіакатастрофі малайзійського "Боїнга" MH17, який збили в 2014 році на сході України, подали позов проти Росії до Європейського суду з прав людини. Рідні загиблих звинувачують Москву у порушенні їхніх прав та саботажі слідства, передає NOS.

Зазначено, що адвокат позивачів Мева повідомив про ненадання Російською Федерацією важливої інформації для Міжнародної слідчої групи. За словами адвоката, РФ надала "докази", які в результаті виявилися фальшивими.

Зазначений позов надійшов до ЄСПЛ, адже вже минуло пів року з того моменту, як Міжнародна слідча група представила докази причетності Росії до збиття літака MH17. Згідно із правилами Суду з прав людини, позов необхідно подати протягом шести місяців після того, як стало відомо про нові факти. При цьому у разі прийняття позову, його розгляд може тривати від п'яти до семи років.

Цей не перший позов, які подають родичі загиблих в авіакатастрофі MH17. Так у 2016 році від імені родичів загиблих із Австралії, Нової Зеландії та Малайзії їхній адвокат Джеррі Скінер звернувся до ЄСПЛ із вимогою про сплату Росією 330 мільйонів доларів компенсації.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року приблизно о 16:20 над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам-Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018 року, Міжнародна слідча група (JIT) на прес-конференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак . Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську.

Наступного дня Австралія та Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнга 777". Європейська Рада також закликала РФ взяти на себе відповідальність та повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і провину конкретних осіб у цьому злочині.

Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.