Рішення Верховного суду РФ відкриває шлях до процедури помилування Сущенка – Геращенко

12 вересня 14:24

За словами адвоката Марка Фейгіна, журналіст готовий написати прохання про помилування.

 

Визнання Верховним судом Російської Федерації законним вироку українському журналісту Роману Сущенку теоретично відкриває шлях до процедури його помилування та передачі Україні, але на практиці - все залежить виключно від волі президента РФ Володимира Путіна. Про це у Facebook написала перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Верховне псевдосудилище над Романом Сущенком пройшло без несподіванок. Кремль залишив в силі сфабрикований вирок за сфабрикованою справою… Україна ніколи не визнає цей нікчемний вирок і докладатиме всіх зусиль, аби витягти Романа, Олега (Сенцова, - ред.), інших бранців Кремля з російських тюрем. Теоретично - остаточний вирок відкриває шлях до процедури помилування і передачі Романа. На практиці - все залежить виключно від волі Путіна", - зазначила Геращенко.

Тим часом адвокат українця Марк Фейгін повідомив про те, що Сущенко готовий написати прохання про помилування.

"Роман готовий написати цей нещасний папірець з проханням про помилування. Неважливо, що ти напишеш, головне опинитися у Києві. Він вини як не визнавав, так і не визнає, але прохання про помилування абсолютно не означає, що ви визнаєте свою провину", - заявив Фейгін у коментарі телеканалу "Прямий".

Він також повідомив про те, що рішення суду й далі оскаржуватиметься. "Ми наполягали на виправдувальному вироку. Роман як не визнавав вини, так і не визнає. У своєму останньому слові він сказав про те, що вважає вирок суду першої інстанції незаконним, необґрунтованим і наполягав на виправдувальному вироку. Інша справа, що з урахуванням усіх обставин, які були нами приведені, ми вважали, що можна було б зменшити термін покарання", - розповів адвокат.

Фейгін також наголосив, що вони розраховують на політичну участь керівництва України у тому, щоб добитися від Кремля обміну Сущенка. Українця можуть обміняти на перекладача Станіслава Єжова, якого підозрюють у роботі на російські спецслужби, вважає Фейгін. Також буде готуватися звернення до Європейського суду з прав людини.

Сьогодні, 12 вересня, Верховний суд Росії відхилив апеляцію захисту та визнав законним вирок у сфабрикованій справі проти Романа Сущенка.

Як повідомлялося, 4 червня Московський міський суд, ґрунтуючись на сфабрикованих звинуваченнях у шпигунстві, засудив українського журналіста Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. У МЗС України висловили протест і назвали справу політично мотивованою.

У жовтні 2016 року ФСБ затримала в Москві Романа Сущенка, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українського громадянина відкрили кримінальне провадження за статтею "шпигунство". ФСБ звинуватила Сущенка у зборі інформації щодо російського вторгнення до України. Під час досудового розслідування і судового розгляду справи він провину не визнав.