РФ визнала загрозою ситуацію з питною водою в Криму, але відмовилась профінансувати будівництво комунікацій – джерело

17 лютого 17:29

Окупаційна влада просто не здатна забезпечити питною водою та іншими комунікаціями об'єкт Петровські висоти, розповіло джерело.

 

Влада Росії відповіла відмовою на прохання голови окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксьонова виділити кошти на будівництво інженерних комунікацій на території півострова у зв'язку з проблемами постачання питної води. Заступник міністр економічного розвитку РФ Сергій Назаров повідомив Аксьонову про те, що в Сімферополі, Сімферопольському та Бахчисарайському районах Криму ситуація з постачанням води визнана "як загроза природної надзвичайної ситуації регіонального характеру", випливає з їх листування, яку ZN.UA надало джерело в одній з українських спецслужб.

"Спрямованим вами листом повідомлено, що ситуація, що склалася на території міського округу Сімферополь, Сімферопольського району та Бахчисарайського районів, визнана як загроза природної надзвичайної ситуації регіонального характеру", - йдеться в листі Назарова Аксьонову.

Російський уряд відмовився виділяти кошти окупаційної адміністрації Криму на будівництво комунікацій.

"Мінекономрозвитку РФ не підтримує пропозиції щодо виділення додаткових коштів з резервного фонду уряду РФ щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха на здійснення будівельно-монтажних робіт по об'єктах включеними у федеральну цільову програму "Соціально-економічний розвиток республіки Крим і Севастополя до 2022 року", - написав Назаров Аксьонову.

Джерело розповіло, що в цьому контексті згадується об'єкт Петровські висоти, який окупаційна влада просто не здатна забезпечити питною водою та іншими комунікаціями.

"Відповідно Аксьонов хоче отримати гроші з резервного фонду, але йому відмовляють", - сказало джерело ZN.UA.

"Щодо розробленої проєктно-кошторисної документації на запропоновані об'єкти державна експертиза не проведена. При цьому в цілях випереджальної реалізації Об'єкта, що реалізується в рамках заходу програми "Будівництво інженерних мереж Петровські висоти Сімферополя", необхідно виділити його в окремий етап, а також внести відповідні зміни до обґрунтованої документації, підготовлену відповідно до вимог постанови уряду РФ від 12 серпня 2008 року, номер 590", - йдеться в документі.

У свою чергу глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія раніше допустив можливість подачі води в анексований Крим з території материкової України в обмін на поступки Росії по Донбасу. Цю пропозицію розкритикував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Новий глава Офісу президента України Андрій Єрмак назвав це особистою думкою Арахамії.

Водопостачання півострова буде відновлено тільки після його повної деокупації. Такої позиції Україна дотримується шостий рік, з початку анексії Криму у 2014 році, коли Україна і припинила водопостачання анексованого півострова. Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через цей канал, з території Херсонської області.

Значне додаткове навантаження на водні ресурси півострова чинить його стрімка мілітаризація Росією. Оскільки базові потреби кримчан у прісній воді в разі виведення російських військ можна задовольнити навіть без відновлення поставок дніпровської води.

Докладніше про проблему читайте у статті Олексія Їжака "Не вбивати на водопої".