РФ відмовилась передати Україні політв'язня Виговського - адвокат

07 грудня 20:41

Українець продовжує відбувати тюремний термін за звинуваченням у шпигунстві.

 

Росії відмовилася передати Україні для відбування покарання засудженого за шпигунство в РФ українця Валентина Виговського, повідомив на своїй сторінці у Facebook російський адвокат Ілля Новіков.

"У листопаді Валентин Виговський отримав повідомлення, що Росія відмовляється передавати його Україні за процедурою "направлення для відбування покарання на батьківщині" в порядку глави 55 КПК РФ. Виговський був першим, кому запустили цю процедуру в січні цього року", - написав Новіков.

За словами адвоката, передача Виговського для відбування покарання в Україні повинна була стати варіантом обміну, не вимагає підписання президентом РФ Володимиром Путіним помилування, але він не спрацював.

Виговський продовжує відбувати 11-річний тюремний термін в Кіровській області.

Також, за словами адвоката, є інформація про 14 осіб, які могли б стати фігурантами прямого обміну з Росією.

"Крім Віктора Агєєва, це Ольга Максимова, Олексій Седиков, Олег Даронин, Руслан Гаджієв, Владислав Гречин, Валерій Іванов, Ігор Кімаковський, Андрій Лангер (у всіх в наборі стаття 258 КК), Лариса Чубарова, Максим Сливко, Сидоров Денис, Дмитро Малиновський, Олександр Дубінін", - зазначив Новіков.

Він додав, що за деяким громадянам набули чинності вироки, і вони можуть потрапити в списки на обмін.

"Хтось із них може виявитися у підсумковій версії списку на обмін 74 на 306. Може бути навіть 307-му чи 308-м. Росії такий варіант був би найбільш зручний, вона взагалі любить переводити стрілки на ДНР/ЛНР. Я дуже сподіваюся, що якщо хтось з цих людей може стати квитком на волю для Виговського або інших, цей шанс не буде втрачено", - підкреслив адвокат.

Нагадаємо, в грудні 2015 року російський суд засудив до 11 років колонії суворого режиму громадянина України Валентина Виговського за звинуваченням у шпигунстві.

Виговського незаконно затримали в Криму в 2014 році, висунувши звинувачення у скоєнні економічних злочинів, які потім перекваліфікували на звинувачення в шпигунстві.

У серпні 2016 року Мін'юст передав в РФ документи для екстрадиції Виговського. Батько Виговського тоді заявив про свої побоювання, що так просто росіяни не віддадуть його сина.

У грудні 2016 року Мін'юст ухвалив рішення прийняти в Україні засудженого російським судом українця Валентина Виговського для подальшого відбування покарання на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб від 1983 року.