РФ проігнорувала запит ЄСПЛ про здоров'я Павла Гриба

18 сiчня 19:09

ЄСПЛ зобов'язав Росію надати документи про стан здоров'я політв'язня до 2 січня, але це припис виконано не було.

 

Російська Федерація проігнорувала припис Європейського суду з прав людини про необхідність надати документи про стан здоров'я громадянина України Павла Гриба, якого незаконно утримують на території РФ, повідомив батько політв'язня Ігор Гриб.

"Вимоги ЄСПЛ провести додаткові професійні обстеження і надати про це матеріали до 2 січня 2019 року не виконані", - написав він на своїй сторінці у Facebook ввечері в п'ятницю, 18 січня.

Ігор Гриб також повідомив, що його син просив перенести судове засідання через погане самопочуття, але суддя відхилив клопотання, пославшись на "довідку із СІЗО".

У ході засідання суду Павло Гриб розповів про тортури, які до нього застосовували співробітники ФСБ.

"Павло повідомив про побиття під час затримання, про те, як його душили викрадачі, як знущалися і вибивали свідчення. Але реакція суду нульова", - додав батько політв'язня.

Наступні засідання по справі Гриба заплановано на 24-25 січня.

"Павло дуже просить бути присутнім на них українських журналістів", - підсумував Ігор Гриб.

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в соцмережах. Про зникнення сина заявив відставний офіцер Державної прикордонної служби України, військовий капелан Ігор Гриб.

За невстановлених обставин Гриба вивезли на територію Росії, де відправили до СІЗО Краснодара за звинуваченням у нібито організації теракту в школі в Сочі. Суд заарештував його на два місяця, пізніше термін утримання під вартою неодноразово продовжували.

Викрадений українець є особою з інвалідністю і змушений постійно вживати лікарські препарати. Під час тримання під вартою стан здоров'я Павла Гриба суттєво погіршився. Доктор медичних наук Василь Притула діагностував у Кремля портальну гіпертензію, спленомегалію і гіперспленізм (патологічне збільшення розмірів селезінки), появу цирозу печінки та зниження згортальної функції крові. Доктор також вказав на небезпеку загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.