РФ досі не відповіла на пропозицію про обмін 23 засуджених росіян на українських політв'язнів

04 червня 22:00

Ні Червоний Хрест, ні ОБСЄ не можуть потрапити до українських заручників у ОРДЛО.

 

Україна готова передати РФ 23 засуджених росіян в обмін на звільнення українських політв'язнів, проте Кремль досі не відреагував на цю пропозицію, повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Ми вимагаємо від Кремля негайного звільнення заручників і політв'язнів. Ми боремося за звільнення всіх політв'язнів в РФ, заручників на окупованих територіях. Ми чекаємо на відповідь від РФ на пропозицію України передати 23 росіян для звільнення наших", - написала політик на своїй сторінці у Facebook у понеділок, 4 червня.

Геращенко нагадала, що до українських політв'язнів в РФ не допускають консулів, а до заручників в окупованих районах Донбасу немає доступу спостерігачів ОБСЄ і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"Чи чули ви про "глибоку стурбованість" міжнародних організацій? Або тільки Україна кричить про очевидне - дії РФ спрямовані на підрив і міжнародних інституцій, їх повну деградацію, адже це ж ганьба, коли МКЧХ, ОБСЄ, інші місії не мають ніякого доступу до в'язням і впливу на гуманітарну ситуацію", - обурилася депутат.

Українська сторона висловила готовність обміняти 23 громадян Росії, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, в обмін на звільнення українців, яких незаконно утримують в РФ, ще на початку квітня. Однак російська сторона досі не відреагувала на цю пропозицію.

Нагадаємо, що 27 грудня на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Внаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовиків, засуджених і помилуваних Україні.