РФ блокує будь-який моніторинг Криму міжнародними організаціями - МЗС України

01 серпня 07:25

Така позиція абсолютно неприйнятна ні для України, ні для міжнародних організацій.

 

Росія продовжує блокувати всі спроби міжнародних організацій відвідати окупований півострів Крим і провести моніторинг ситуації на ньому, заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця у своєму Facebook.

"Російська Федерація й далі блокує всі спроби міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи, ЮНЕСКО і тієї ж ОБСЄ, скористатися запрошенням України, а також виконати рішення керівних органів цих структур з моніторингу окупованого Криму. Зате Москва цинічно заявляє, що вона відкрита для відвідин Криму як території Росії", – написав Кислиця.

Така позиція, зазначив чиновник, абсолютно неприйнятна ні для України, ні для міжнародних організацій, які повинні керуватися як нормами міжнародного права, так і власними рішеннями, що прийняті з дотриманням цих норм.

"Окупантам слід повернутися до дотримання норм міжнародного права, міжнародним організаціям слід посилити ретельне і наполегливе виконання рішень по окупованій Автономній Республіці Крим, зокрема скориставшись вже існуючими запрошеннями. МЗС залишається відкритим для обговорення з представниками міжнародних організацій усіх деталей візитів в окупований Крим", – додав він.

Нагадаємо, Спеціальна делегація Організації з безпеки і співробітництва у Європі заявила про готовність відвідати анексований Росією Крим для оцінки ситуації з правами людини на окупованій території. Пропозицію ОБСЄ несподівано підтримав так званий "представник Криму при президенті Росії".