Реформа оборонного сектору гальмується через боязнь Порошенка втратити контроль над Генштабом - Бутусов

29 грудня 17:28

Пункт, що передбачає виведення Генштабу з прямої вертикалі підпорядкування президенту, за дорученням Порошенко, повинен бути реалізований в самому кінці реформи.

 

Для розробки детальної покрокової стратегії реформ всього сектору оборони і безпеки в Україні був найнятий один з провідних американських аналітичних центрів "Rand corporation", який швидко домігся підтримки в структурах НАТО і в ряді структур української влади. Проекти були розраховані на реалізацію протягом двох років - до кінця 2017 року. Однак після їх презентації політичне керівництво поспішило не приймати ніяких рішень по термінам реалізації стратегії "Ренда", пише журналіст і військовий аналітик Юрій Бутусов у статті для DT.UA.

"Найбільш болючим для президента питанням є пряме підпорядкування йому начальника Генштабу. Начальник Генштабу Муженко запевняє президента, що підпорядкована йому армія - надійна опора Порошенка у випадку не тільки агресії, але й внутрішньополітичних криз. І президент з Муженком в цьому питанні погоджується. Тому питання прямого підпорядкування ГШ президенту для Порошенка є принциповим. Використовуючи цей мотив, начальник Генштабу всіма силами захищає свою повну автономію від Міністерства оборони", - пише автор.

Читайте також: Бутусов вказав на критичні проблеми реформування МВС

Разом з тим, Генеральний штаб вирішив вийти з незручної ситуації старовинним українським бюрократичним маневром - створив широкі робочі групи для обговорення підходів до впровадження стратегії, щоб таки чином перевести справу у "довгий ящик" і підмінити реальні рішення процесом узгодження. У підсумку ніяких просувань у реалізації стратегії "Ренда" не було до початку грудня.
Ситуація різко змінилася після візиту в Україну віце-президента США Джозефа Байдена.

"За даними джерел DT.UA...Байден прямо поставив питання про причини пробуксовування проекту впровадження стратегії "Ренда", яка користується довірою в структурах НАТО...Візит Байдена різко змінив підходи до реалізації стратегії. Президент дав низку конкретних розпоряджень, щоб проект "Ренда" почав втілюватися. Але це має відбутися тільки в наступному, 2016 році", - зазначає Бутусов.

"У стратегію буде внесено одна важлива зміна. Пункт, що передбачає виведення Генштабу з прямої вертикалі підпорядкування президенту, повинен бути реалізований в самому кінці реформи, до кінця 2017 року", - наголошує військовий експерт.

Інші пункти, за словами автора, президент неофіційно обіцяв реалізувати.

Детальніше про розробку документів оборонного планування читайте в проекті DT.UA "Військова стратегія України. Результати за рік".