Радбез ООН збирає екстрене засідання по Україні

24 квiтня 23:24

Засідання ООН щодо рышення про видачу російських паспортів в ОРДЛО відбудеться 25 квітня.

 

Екстрена зустріч членів Ради Безпеки ООН в Україні відбудеться 25 квітня у другій половині дня за нью-йоркським часом. Про це повідомив прес-секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко на своїй сторінці в Facebook.

"Термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням Кремля про видачу російських паспортів в Донбасі відбудеться завтра - 25 квітня - о 22:00 год. за київським часом (15:00 год. по НЙ). Засідання скликаються на вимогу української сторони і буде проходити у відкритому форматі. Німеччина як голова Ради національної Безпеки і інші партнери України оперативно відгукнулися", - йдеться в повідомленні.

Дипломат додав, що рішення РФ про видачу паспортів жителям "ДНР" і "ЛНР" порушує Статут ООН, резолюції РБ 2202 (2015) про прийняття Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей, за яку голосувала і Росія.

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з указом, вони зможуть отримувати паспорти протягом трьох місяців після подання заяви.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Президент України Петро Порошенко розцінив дії Кремля як підготовку до анексії Донбасу і також закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський на демарш Кремля публічно не відреагував. На Facebook-сторінці "Команди Зеленського" з'явилася заява, в якій говориться, що роздачею паспортів Путін фактично визнав Росію державою-окупантом.

США дії Путіна назвали дестабілізуючими і абсурдними, а також нагадали про підтримку територіальної цілісності України.