Рада заборонила стерилізацію недієздатних без їх згоди

14 листопада 14:46

Закон спрямований на захист від свавілля лікарів-психіатрів при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

 

Верховна Рада схвалила зміни до деяких законів щодо надання психіатричної допомоги. Законопроект №4449 підтримав 231 народний депутат.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою створення реального механізму захисту прав недієздатних осіб та запобігання свавілля при їх госпіталізації до психіатричних установах та приведення чинного законодавства до міжнародних стандартів надання психіатричної допомоги ув'язненим.

Закон виключає дискримінаційні норми, які дозволяють стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди. Документ також забезпечує право недієздатних осіб і пацієнтів на доступ до правосуддя і захист від свавілля лікарів-психіатрів при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

Нагадаємо, що в червні 2016 року Конституційний суд України визнав неконституційним положення закону "Про психіатричну допомогу", згідно з яким визнана недієздатною людина може бути госпіталізована до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна.

Раніше головний позаштатний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук повідомила, що кожен третій українець протягом свого життя страждав тими або іншим чином психічними розладами. "Під нашою опікою знаходиться 2,5% населення України. Але це тільки ті люди, які звернулися до нас за допомогою. Тим часом, за даними епідеміологічного дослідження, яке проводилося під керівництвом Асоціації психіатрів України, кожен третій протягом свого життя потребує допомоги лікаря психіатра", - сказала Пінчук.