Рада ввела кримінальну відповідальність за корупцію в спорті

03 листопада 19:01

За вплив на результати офіційних спортивних змагань будуть карати позбавленням волі до трьох років зі спеціальною конфіскацією.

 

Верховна Рада ухвалила закон "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень". Законопроект №2243а підтримали 243 народних депутата.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, чинний закон "Про запобігання корупції" не охоплює проблему запобігання корупції у сфері спорту, а до суб'єктів відповідальності не віднесені до організатори спортивних змагань.

Прийнятий закон доповнює Кримінальний кодекс статтею 369-3, якою встановлена відповідальність за протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань. Санкції трьох частин даної статті передбачають покарання від штрафу (200 - 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі до трьох років зі спеціальною конфіскацією.

Законом також доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 1729-1, якою встановлюється відповідальність за порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов'язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням. Дана стаття передбачає покарання у вигляді штрафу (200-1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Читайте також: Україна програє війну за суверенітет, якщо не переможе корупцію – Washington Post

У червні посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що корупція на вищому рівні є для Українибільшою загрозою, ніж російські танки. "Впоратися з цією загрозою можуть лише самі українці", - зазначив Пайетт.

У жовтні експерт Андрес Аслунд дав української влади кілька рекомендацій по боротьбі з корупцією. Він радить почати з зарплат міністрів, їх заступників, голів департаментів і парламентаріїв, які потрібно підняти з нинішнього рівня в 230 доларів, хоча б у десять разів. При цьому він зазначив, що згідно з непідтвердженими повідомленнями, навіть "чесні" міністри залежать від "чорної" готівки. Вони отримують від "сірих кардиналів" до 50 тисяч доларів щомісяця.