Рада ввела кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляка і заборонила вивезення дров

03 липня 13:51

Крім посилення відповідальності за вивіз лісу-кругляка парламент також встановив внутрішню квоту на споживання необробленої деревини на рівні 25 млн куб. м.

 

Верховна Рада ухвалила закон про збереження українських лісів та попередження незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. Законопроект №5495 у другому читанні і в цілому підтримали 234 народних депутата.

Закон доповнює Кримінальний кодекс наступною нормою: "Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД) карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років. Те ж діяння, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням наданої їй влади чи службового становища, карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна".

Закон також посилює адміністративну відповідальність за незаконну вирубку лісу.

Закон встановлює обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів у розмірі 25 млн куб. м. Ця норма необхідна для приведення законодавства у відповідність з вимогами СОТ.

Законом також забороняється строком на вісім років вивезення за межі митної території України паливної деревини (дров).

На початку липня 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісу. Він зробив це через три місяці після прийняття закону Верховною Радою. Мораторій вводиться строком на десять років.

Як писало DT.UA, впровадження в Україні мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів у поєднанні з прийняттям заходів щодо розвитку деревообробної промисловості дозволить скоротити промислову вирубку лісу в Україні на 44,3%, а також збільшити ВВП України більш ніж на 100 млн доларів.