Рада визначила, як проводитимуть розмінування в Донбасі

06 грудня 13:35

Проект закону (№9080-1) підтримали 242 депутати.

 

Народні депутати прийняли в другому читанні і в цілому законопроект про протимінну діяльність в Україні. "За" проект закону (№9080-1) проголосували 242 депутати. Згідно з документом буде визначено перелік об'єктів та суб'єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, основи діяльності, вимоги до відповідних фахівців і джерела фінансування цієї діяльності.

Передбачається також, яким чином буде визначатися статус територій, які потребують розмінування. Так, забрудненими вибухонебезпечними предметами вважаються території, на яких велася війна, відбувався військовий конфлікт, проводилися АТО і ООС в Донбасі, а також тимчасово окуповані території.

Крім того, Кабінет міністрів буде змінювати статус території з забрудненої на безпечну. Також в Україні повинні створити національний орган з питань протимінної діяльності. Він повинен буде координувати проведення відповідних заходів.

У складі цього органу має діяти комісія з питань акредитації та моніторингу. Вона розглядатиме заявки на акредитацію операторів протимінної діяльності, проводитиме акредитацію суб'єктів господарювання та неприбуткових підприємств, установ та організацій, прийматиме рішення про видачу або відмову у відповідному свідоцтві.

Також повинен з'явитися центр протимінних операцій. Він буде центральним органом виконавчої влади, його діяльність буде координуватися нацорганом з протимінної діяльності. Основним його завданням буде реалізація державної політики у сфері протимінної діяльності.

Згідно зі звітом Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін, Україна входить до числа країн з високою смертністю від розриву протипіхотних мін. Через бойові дії схід України перетворюється на найбільш замінований регіон у світі.

Детальніше про проблеми розмінування Донбасу читайте у матеріалі Алли Котляр ""Разом – проти мін"?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".