Рада відправила на доопрацювання три проекти змін до закону про ДБР

13 березня 12:39

Директор ДБР попросив змінити закон про бюро. У Верховній Раді не вистачило голосів за один із законопроектів.

 

Верховна Рада відправила на доопрацювання в профільний комітет три законопроекти про зміни до закону про Державне бюро розслідувань (№5395, 6430 і 7450).

Спікер парламенту Андрій Парубій кілька разів ставив на голосування законопроекти в першому читанні, але жоден з них не набрав 226 голосів.

28 лютого 2018 року директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба заявив, що чинний закон "Про Державне бюро розслідувань" має прогалини, і попросив профільний комітет Верховної Ради підтримати законопроект про внесення змін.

12 березня народний депутат Мустафа Найєм заявив, що у Верховній Раді йде непублічне протистояння навколо двох альтернативних законопроектів про внесення змін у закон про Державне бюро розслідувань.

Політик розповів, що депутатський законопроект № 6430 був зареєстрований в грудні минулого року, а урядовий №7450 був внесений у Раду "кілька тижнів тому в порушення регламенту і з фальсифікацією документів".

За його словами, депутатський законопроект передбачає визначення повноважень ДБР у розслідуванні злочинів, де суб'єктами вчинення виступають голова НАЗК, його заступники і члени, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, його заступники і члени, судді Конституційного суду та інші.

Крім того, автори законопроекту пропонують надати підрозділам ДБР право на самостійне зняття інформації з телекомунікаційних мереж. Також пропонується надати директору ДБР повноваження щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності співробітників відомства. Повноваження з відбору керівників територіальних органів, керівників підрозділів центрального апарату, керівників та працівників підрозділів внутрішнього контролю центрального апарату та територіальних органів ДБР депутати пропонують передати особисто директору ДБР.