Рада відмовилася схвалити приєднання України до Конвенції щодо міждержавного усиновлення

21 березня 12:34

До Конвенції вже приєдналися 100 держав світу, у тому числі всі держави-члени Європейського Союзу.

 

Верховна Рада відмовилася підтримати закон про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. Проект закону №0166 підтримали лише 166 народних депутатів. Таким чином, закон відхилений.

Обговорення проходило за повною процедурою більше години.

Приєднання України до Конвенції мало на меті забезпечити гармонізацію процедури усиновлення дітей іноземцями в Україні з процедурами інших держав-учасниць, створення чіткої та прозорої системи гарантій того, що міждержавне усиновлення здійснюється у найвищих інтересах дитини та з дотриманням усіх її основних прав.

Також приєднання мало на меті створити систему співробітництва і таким чином запобігти викраденню, продажу дітей або торгівлі ними, а також запровадити міжнародно-правовий механізм співробітництва у сфері міжнародного усиновлення і забезпечити визнання усиновлень.

Конвенція про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення була вчинена 29 травня 1993 року у м. Гаазі. У ній закріплено принципи міждержавного усиновлення з максимальним урахуванням найвищих інтересів дитини та дотриманням її прав і свобод. Сторонами Конвенції є 100 держав світу, у тому числі всі держави-члени Європейського Союзу.

Згідно з законопроектом рішення про усиновлення мало приймати Міністерство соціальної політики України.

Детальніше про проблеми усиновлення читайте інтерв'ю експерта із захисту прав дитини Людмили Волинець тижневику "Дзеркало тижня. Україна".