Рада ухвалила закон про протидію домашньому насильству

07 грудня 11:46

Закон визначає поняття "психологічне насильство" та "сексуальне насильство", але в ньому відсутні "гендерні стереотипи" та "сексуальна орієнтація".

 

Верховна Рада ухвалила закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству". Законопроект №5294 в другому читанні підтримали 237 народних депутатів.

Закон ухвалений в редакції Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Зокрема, з тексту було виключено такі поняття, як гендерні стереотипи, гендерно зумовлене насильство та сексуальна орієнтація.

Як зазначила віце-спікер Ірина Геращенко, гендерні стереотипи стосуються не тільки жінок, але й чоловіків. За її словами, ці дефініції вже є в інших законах, наприклад, в законі про освіту.

Народний депутат Світлана Заліщук наголосила на тому, що ці дефініції необхідні для імплементації Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. "Ухвалення цього закону з виключеними термінами про гендерні стереотипи і сексуальну орієнтацію буде не прийнятим Радою Європи і буде засуджено з боку міжнародної спільноти", - сказала вона.

Законом визначено систему заходів протидії домашньому насильству, надання допомоги та захисту постраждалій особі, відшкодування шкоди, а також на належне розслідування випадків домашнього насильства, притягнення до відповідальності кривдників та зміну їхньої поведінки.

Законом визначено поняття "психологічне насильство", згідно з яким, "це - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров'ю особи".

Законом також визначено поняття "сексуальне насильство" - форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

6 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Законом імплементовано у чинне кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство положення Конвенції Ради Європи "Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цим явищем" (Стамбульської конвенції).