Рада скасувала виплати молодим вчителям

12 травня 23:13

На фінансування ставок вчителів необхідно 5,6 млрд грн.

 

Фінансування програми виплати надбавок молодим вчителям скорочено під час прийняття зміни до бюджету на 2020 рік. Про це заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев повідомив в інтерв'ю Укрінформу.

"Рішенням Верховної Ради від 13 квітня внесені зміни в закон "Про держбюджет України на 2020 рік". На жаль, зупинено фінансування державної цільової програми "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на поліпшення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти", якою передбачалася виплата молодим вчителям", - сказав Ермоличев.

Заступник міністра також визнав, що в державному і місцевому бюджетах немає коштів на підвищення зарплат педагогічним працівникам.

"Проблема полягає у відсутності ресурсу на підвищення зарплат педагогічним працівникам у державному та місцевих бюджетах. І треба розуміти він додатково просто так не з'явиться! Потрібно приймати управлінські рішення, вимагають глибокого аналізу діяльності мережі навчальних закладів і цілей здійснення витрат. Для шкіл - це сфера відповідальності органів місцевого самоврядування", - зазначив чиновник.

Зокрема, за даними Мінфіну, фактична кількість вчителів, які працюють у школах, значно перевищує розрахункову кількість ставок, визначену нормативами.

"За розрахунками Мінфіну, фактична кількість ставок педагогічних працівників у закладах загальної середньої освіти (без інтернатів) становить 502,3 тис. од. Це більше розрахункової кількості ставок на 36,2 тис. одиниць... Утримання цих 36,2 тис. ставок вимагає додаткового спрямування близько 5,6 млрд грн з місцевих бюджетів", - додав Єрмоличев.

Читайте також: Кабмін почав "дитячі" виплати ФОП 1-ї та 2-ї групи

Як повідомлялося, на початку березня Кабмін розподілив субвенцію у розмірі 1,55 млрд грн для виплати надбавок молодим вчителям. Планувалося, що за рахунок цих коштів понад 73 тис. педагогів зі стажем до 10 років, отримають одноразову виплату в 21 020 грн, що еквівалентно десяти прожитковим мінімумам для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року.

За даними Міносвіти, сьогодні молодий вчитель в середньому отримує майже на 3 тис. грн на місяць менше досвідчених педагогів. Так, молодий учитель сьогодні заробляє приблизно 5,41 тис. грн в місяць, а досвідчений вчитель зі стажем 30 років - 8,18 тис. грн.