Рада розгляне законопроект про відповідальність за заперечення збройної агресії Росії

05 грудня 13:10

Автори законопроекту пропонують саджати на строк до п'яти років за публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України.

 

Верховна Рада включила до порядку денного сесії законопроект щодо кримінальної відповідальності за заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України. Цю ініціативу підтримали 227 народних депутатів.

Таким чином, проект зможе розглянути профільний комітет, після чого його внесуть на розгляд до зали засідань.

Законопроект №7354 був зареєстрований в Раді 5 грудня народними депутатами з фракції" Народний фронт".

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею, згідно з якою публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України, факту захвату внаслідок збройної агресії Російської Федерації тимчасово окупованої території України в 2014 році, а також виготовлення та розповсюдження матеріалів із таким запереченням – карається штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис грн до 170 тис грн) або позбавленням волі на строк до п'яти років.

Ті самі дії, вчинені службовими особами або якщо вони вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк до п'яти років.

Наприкінці листопада в у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору 1932 - 1933 років в Україні. Проект №7343 подали народні депутати з партії "Свобода". Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею, відповідно до якої публічне заперечення Голодомору 1932 - 1933 років в Україні, як геноциду українського народу, а також виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням карається штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 170 тис. грн) або позбавленням волі на строк до п'яти років. Ті ж дії, вчинені службовими особами або вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк до п'яти років.