Рада прийняла закон про приватизацію житла в гуртожитках з пропозиціями президента

05 квiтня 12:49

Приватизувати кімнати в гуртожитках зможуть ті, хто проживає в них "протягом тривалого часу".

 

Верховна Рада внесла зміни до законів щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Законопроект №1076 з пропозиціями президента підтримали 256 народних депутатів.

Згідно з законом, право на приватизацію помешкань в гуртожитках мають "громадяни та члени їхніх сімей, одинокі громадяни, які не мають власного житла, не використали право на безоплатну приватизацію державного житлового фонду, на правових підставах, визначених цим Законом, вселені у гуртожиток та фактично проживають у гуртожитку протягом тривалого часу".

Дія закону не поширюється на громадян, які:

1) проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв'язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв'язку з роботою (службою) за контрактом;

2) мешкають у гуртожитку, але не перебували (не перебувають) у трудових відносинах з підприємством (організацією), яке надало їм право проживати в гуртожитку;

3) мешкають у гуртожитку без правових підстав, визначених цим законом.

У 2014 році Рада дозволила силовикам приватизувати житло в гуртожитках. Згідно з текстом закону, він поширюється на громадян України, у яких немає власного житла, які більше 5 років на законних підставах проживають у гуртожитках державної комунальної власності, в гуртожитках приватної власності, які були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації та зареєстровані громадяни за таким місцем проживання.