Рада підтримала припинення дії Договору про дружбу з РФ

06 грудня 14:21

Договір про Дружбу з Росією перестане діяти у квітні 2019 року.

 

Верховна Рада підтримала припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. За відповідне рішення проголосували 277 народних депутатів.

Законопроект про припинення Договору до Верховної Ради 3 грудня вніс президент Петро Порошенко. У тексті документа зазначено, що Договір про дружбу з РФ перестане діяти з 1 квітня 2019 року.

"Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії у відповідності зі статтею 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів", - говориться в тексті закону.

Довідка ZN.UA
Відповідно до прийнятого закону, Договір перестане впливати на відносини України з РФ у той день, коли закінчиться 10-річний термін дії документу. Це означає, що Верховна Рада не розірвала Договір, а саме не продовжила. Документ вважається розірваним, якщо його дія припиняється достроково.

21 вересня Міністерство закордонних справ України направило ноту російській стороні про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ.

Як повідомлялося, 19 вересня набуло чинності рішення РНБО від 6 вересня про непродовження Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією. Президент Петро Порошенко підписав указ про введення документа в дію 17 вересня.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між РФ та Україною, в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного, був підписаний у 1997 році. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років.

У МЗС України вважають, що Договір про дружбу з РФ виконав свою місію, але тепер документ вичерпав себе у всіх можливих сенсах. До 30 вересня Україна повинна була вирішити, продовжувати дію Договору про дружбу на наступні 10 років чи ні.

У МЗС також зазначають, що розірвати договір не в інтересах України, але в інтересах України його не пролонговувати. Під час повідомлення РФ про непролонгацію договору Україна ще раз підкреслює, що непролонгація не впливає на обов'язок усунути порушення договору, що виникли в період його застосування (1 квітня 1999-го - 31 березень 2019 р.), на поточні судові та інші процеси мирного врегулювання суперечок та на обов'язок РФ дотримуватися інших норм і правил міжнародного права, в тому числі інших діючих договорів між державами. І тому Україна знову запросить РФ дати свою згоду на розгляд усіх суперечок, які виникають з цього договору у Міжнародному суді ООН.

Детальніше читайте в статті Олени Зеркаль і Тараса Качки "Кесонна хвороба договірних відносин України з РФ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".