Путін доручив Вишинському стежити за дотриманням прав людини в Росії

22 жовтня 00:29

Рада з прав людини очолив телеведучий пропагандистського "Первого канала" Валерій Фадєєв.

 

Колишній керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський, якого в Україні судять за державну зраду, став членом Ради з прав людини при президентові РФ. Відповідний указ президент Росії Володимир Путін підписав у понеділок, 21 жовтня, повідомляє Meduza.

Крім Вишинського, який отримав у пропагандистському інформагентстві "Россия сегодня" посаду виконавчого директора, Путін ввів до складу Ради уповноважену з прав людини у Свердловській області ТетянуМерзлякову і президента "Центра прикладных исследований и программ" Олександр Точенова.

Путін звільнив з посади голову Ради Михайла Федотова "у зв'язку з досягненням 70-річного віку" і замінив його колишнім ведучим програми "Время" на "Первом канале" Валерієм Фадєєвим.

Також зі складу Ради виключені політолог Катерина Шульман, голова оргнанізації "Агора" Павло Чиков, професор Вищої школи економіки Ілля Шаблинський і керівник правозахисної організації "Восход" Євген Бобров.

28 серпня Київський апеляційний суд скасував постанову Подільського районного суду Києва про продовження арешту Вишинського. Обвинуваченого звільнили з-під варти під особисте зобов'язання.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". До Москви полетіли, зокрема, головред пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський і колишній командир роти ППО угруповання "ДНР" Володимир Цемах – ключовий фігурант справи MH17. Наступне засідання суду у справі Вишинського заплановано на 6 листопада.

15 травня минулого року співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою АР Крим повідомили про розкриття діяльності мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Зокрема, провели обшуки в офісі "РИА Новости Украина" і затримали керівника видання Кирила Вишинського. Йому вручили повідомлення про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

За даними слідства, на проведення підривної діяльності проти України Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро. Видання публікувало матеріали, які виправдовують анексію Криму, а також на підтримку терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Докладніше читайте в статті Валентини Самар "Справа Вишинського" як дзеркало війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".