Протести з економічних причин в Україні ніколи не були успішними – соціолог

16 липня 08:20

Українська влада може звести ймовірність масових акцій протесту до нуля, якщо почне реальну боротьбу з корупцією.

 

Масові протести в Україні, що призводили до якихось результатів, завжди мали політичне і навіть світоглядне підґрунтя і були направлені на відстоювання принципів, а не грошей, вважає Андрій Биченко, директор соціологічної служби Центру Разумкова.

"Масові акції протесту проти підвищення тарифів будуть. Але якщо вони будуть залишатися акціями проти тарифів або за підвищення зарплати, то єдиним їх результатом стане посилення нервозності в суспільстві", - сказав він, відповідаючи на питання DT.UA про ймовірність соціальних вибухів.

Соціологи вважає, що єдиною, дійсно реальною причиною, що може призвести до серйозних масових вибухів цієї осені, може бути прийняття якихось рішень, які будуть сприйняті як поступки "ДНР"-"ЛНР" особливий статус Донбасу, прийняття положення про вибори на Донбасі чи положення про амністію бойовикам.

На його думку, Майдану-3 не буде. "Якщо щось подібне трапиться, то це, скоріше, стане завершенням Майдану-2, практично жодна з вимог якого не була виконана. Тому найбільш незадоволеними і готовими до дії залишаються все ті ж люди, які насправді, а не на картинці робили Революцію гідності. У першу чергу - більш або менш молоді, проукраїнськи і проєвропейськи налаштовані активісти", - упевнений він.

Соціолог зазначив, що теоретично можливі всі форми протесту. "Але це не означає, що вони відбудуться. Пік, швидше за все, припаде на листопад, коли люди отримають платіжки. Але це може статися і раніше, якщо будуть прийняті якісь поступки "ЛНР"-"ДНР" або Росії", - вважає він.

У той же час, ймовірність соціальних вибухів фактично звели б до нуля дії, спрямовані на реальну боротьбу з корупцією, тобто посаджені високопоставлені чиновники. "Ми бачимо, що тих, кого суспільство звинувачує в першу чергу, ніхто не чіпає. Це - ті, хто оговталися від переляку 2014-го, які непогано себе почувають і стають все більш сміливими представники влади Януковича. І люди, безпосередньо пов'язані з Порошенком, в незначній відміні якого від інших олігархів чи покровителів політгрупп майже ніхто не сумнівається. Тому, за Лі Куан Ю, потрібно посадити трьох друзів", - резюмував соціолог.

Читайте також: DT.UA публікує таблицю розрахунків тарифів на гарячу воду, тепло і електроенергію

Нагадаємо, що з 1 липня тарифи на тепло і гарячу воду для населення зросли майже в два рази. При цьому перші платежі за опалення українцям належить зробити у листопаді ц.р.

Докладніше читайте в матеріалі Алли Котляр "Осінь: амортизатори і детонатори" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".