Прокурорам не дали змоги подати клопотання про продовження арешту Савченко та Рубану — Сарган

16 квiтня 13:00

За словами Лариси Сарган, до цього причетний адвокат Рубана.

 

Прокурорів позбавили можливості подати клопотання про продовження арешту народної депутатки Надії Савченко та колишнього керівника центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, повідомила у Facebook прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

"Прокурори були позбавлені можливості заявити у вказаному судовому засідання клопотання про застосування запобіжного заходу стосовно обвинувачених Савченко Н.В. та Рубана В.В.", - написала Сарган.

Вона пояснила, що о 23 год. 10 хв. 15 квітня 2019 адвокат Шевчук, який є захисником Володимира Рубана, заявив клопотання про відвід секретаря судового засідання. Це клопотання Сарган назвала надуманим, Прес-секретар додала, що після того, як колегія суддів пішла до нарадчої кімнати для вирішення вказаного клопотання, Шевчук безпідставно залишив приміщення суду.

"Після повернення суду з нарадчої кімнати та продовження судового засідання у зв'язку з закінченням строку дії запобіжного заходу суд розпорядився звільнити обвинувачених з під варти. У зв'язку з відсутністю захисника обвинуваченого Рубана В.В. адвоката Шевчука О.А. суд прийняв рішення про відкладення судового розгляду, визначивши наступною датою судового засідання 07.05.2019", - додала Сарган.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив про те, що звільнення Савчекно та Рубана з-під варти не означає зняття з них обвинувачення.

Надію Савченко та Володимира Рубана звільнили прямо в залі суду. Суд, пояснив, що прийняв таке рішення, тому що термін запобіжного заходу закінчився опівночі, 15 квітня, а новий не був обраний. Прокурори не надали нового клопотання, тому суд прийняв таке рішення.

Володимира Рубана затримали з великою партією зброї на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Майорське" 8 березня 2018 року. Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 263 КК (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт). Суд заарештував його без права на заставу.

23 березня суд також обрав Надії Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Напередодні Верховна Рада позбавила Савченко депутатської недоторканності, а також схвалила її затримання й арешт.

Депутата підозрюють у підготовці теракту, державного перевороту та поваленні влади. За словами генпрокурора Юрія Луценка, слідство має докази участі представників Російської Федерації у сприянні Савченко і Рубану у підготовці перевороту.

Детальніше про політичні мотиви і наслідки "справи Савченко-Рубана" читайте у матеріалі Юлії Мостової "Переспрямований вибух" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".