Прокуратура відкрила справу за фактом затоплення бойовиками шахти "Юнком"

23 травня 16:58

Розслідування вестиме ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях.

 

Прокуратура Донецької області внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ст. 441 (екоцид) КК України. Провадження відкрито проти ватажків ОРДО за їхній намір забруднити екосистему Азовського моря. Розслідування вестиме ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури.

Як повідомив у Facebook прокурор Донецької області Євген Бондаренко, в квітні представники "ДНР" анонсували припинення відкачування води з шахти "Юнком", яка розташована на тимчасово окупованій території в селищі Бунге (колишній Юнокомунарськ).

"Окупаційна адміністрація Російської Федерації розуміє, що такі дії можуть спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме в радіоактивному, хімічному забрудненні ґрунтових і поверхневих вод місцевості і, як наслідок, забрудненні екосистеми Азовського моря", - зазначив Бондаренко.

Як відомо, шахта "Юнком" відзначалася великою загазованістю, тільки за період з 1959 по 1979 роки було зафіксовано 235 викидів газу, 28 з яких закінчилися смертю шахтарів. У вересні 1979 року з метою зниження ймовірності раптових викидів метану на шахті був проведений підземний ядерний вибух, після чого вона була закрита та ізольована.

На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою, яка згідно з висновками експертизи вимагає відносної сухості. Потрапляння радіоактивної рідини, яка міститься в капсулі, у водні ресурси через ґрунтові води може призвести до екологічної катастрофи - радіоактивного хімічного забруднення, в тому числі і екосистеми Азовського моря.

Нагадаємо, що 14 квітня на неконтрольованій Україною шахті "Юний комунар" було повністю припинене водовідведення. Об'єкт переведено з "сухої" в стан "мокрої" консервації. Без згоди МАГАТЕ та Держатомрегулювання України. При цьому припинення водовідведення може привести до появи на поверхні штучних радіонуклідів, що можуть міститися в капсулі - стронцію-137, цезію-90 і плутонію-239.

Детальніше про стан ядерних об'єктів на окупованих територіях читайте в матеріалі Тетяни Вербицької "Мутації небезпеки, або Радіаційні загрози окупованих територій" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".