Про подачу води в Крим, держоборонзамовлення і вибори в ОРДЛО: про що заявив секретар РНБО інтерв'ю Liga.net

25 лютого 14:20

За словами Олексія Данілова, з мешканцями окупованих територій потрібно розмовляти і пояснювати ситуацію.

 

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов дав інтерв'ю інтернет-виданню Liga.net. Він розповів, чи вірить у проведення виборів восени в ОРДЛО, чи подадуть в анексований Крим воду, а також яке місце в його оточенні займає радник Сергій Сивохо. Крім того, Данілов пояснив ситуацію з оборонним замовленням, яке, за словами його заступника Сергія Кривоноса, "вбиває" ракетну програму.

Про Стратегію нацбезпеки, оборонне замовлення та Сергія Кривоноса

За словами Данілова, Стратегія нацбезпеки і оборони, орієнтована більше на людину і її життя, не змістить пріоритети з війни, яку веде Росія, на псевдомирне життя. Секретар РНБО зазначив, що окремо від цього документа розробляються ще 10 стратегій, в тому числі щодо обороноздатності, і одну розвідпрограму.

Також за словами Данілова, фінансування оборонзамовлення, затвердженого до 2022 року, збільшили на 16%. Секретар РНБО додав, що в цьому році на зміцнення обороноздатності повинні виділити понад 1 мільярда доларів.

При цьому Данілов заявив, що у його заступника Сергія Кривоноса немає доступу до держоборонзамовленням і він не знає, про що саме йдеться в документі. Секретар РНБО додав, що "ніяка ракетна програма не постраждає", як про це говорить його заступник.

Про розведення сил в Донбасі, наступ бойовиків і причетність Росії до ескалації

Данілов заявив, що в Росії борються між собою дві групи впливу, адже там не всі хочуть виконання мінських угод і домовленостей, досягнутих на нормандському саміті. Тому під час наступу бойовиків на українські позиції в Золотому "ми бачили одну з цих груп впливу". За словами Данілова, "глобально тактика РФ – підпорядкувати Україну". Але одні хочуть це зробити військовим способом, а інші – гібридним.

Данілов зазначив, що Україна не може змінити курс, націлений на закінчення війни. Однак він підкреслив, що закінчувати війну потрібно "ні в якому разі не через втрату нашої території та суверенітету".

Розведення сил і засобів в Донбасі секретар РНБО назвав суто гуманітарним питанням. За його словами, "нам треба збільшити кількість коридорів для перетину лінії розмежування". А окупанти, як зазначив Данілов, розглядають дане питання тільки у військовій площині. При цьому він заявив, що на ділянках, де сили вже розвели, в українських військових менше втрат. Данілов зазначив, що розведення сил і засобів відбувається тільки на умові взаємності.

Про вибори та ситуацію на окупованій території Донбасу

Данілов заявив, що не вірить у проведення восени виборів в ОРДЛО тільки "на 50%". За його словами, в цьому році потрібно встановити контроль на українсько-російському кордоні та "організувати спільне патрулювання територій з членами місцевих громад". Данілов додав, що формування спільних патрулів – це питання протоколів та погоджень. А в самому процесі повинна брати участь міжнародна інституція. Секретар РНБО зазначив, що до складу не увійдуть "бойовики та вбивці". А зброю отримуватимуть тільки ті учасники патрулів, які відносяться до українських інституцій, і мають право на використання зброї. Про реакції на це з боку Росії Данілов не зміг нічого сказати.

Секретар РНБО підкреслив, що вибори в ОРДЛО повинні відбутися відповідно до Конституції України. При цьому з жителями окупованих територій потрібно спілкуватися, і пояснювати їм ситуацію.

"Ми демократична держава. Набагато простіше було б побудувати тоталітарний режим і сказати: ніяких виборів, вводимо військовий стан. Але це вже на крайній випадок абсолютно", - зазначив Данілов.

За його словами, в ОРДЛО не утвориться "російський анклав", адже: "ми обираємо тільки місцеві ради. Вони не мають ніякого значення в плані загальноукраїнських справ".

Данілов також заявив, що примусова "паспортизація" українців в ОРДЛО – це шантаж: "Платять зарплату і кажуть: "Якщо ви не отримаєте паспорта, ми вам не будемо платити гроші". Це суцільний шантаж з боку РФ".

За його словами, на даний момент близько 156 тисяч жителів ОРДЛО отримали "республіканські паспорта", і в РНБО є списки цих українців. "На сьогодні ми розробляємо певні пропозиції, що б ми повинні були робити".

Про анексований Крим

Данілов заявив, що в Стратегії нацбезпеки і оборони є місце і для анексованого Криму, зокрема, там є кілька кейсів з деокупації. Але секретар РНБО зазначив, що не може їх озвучувати. Щодо підтримки з боку Німеччини і Франції Данілов сказав, що "якщо інтереси Німеччини, Франції будуть переважати над інтересами в спілкуванні з Україною – будьте впевнені, вони поступляться на користь своєї країни".

Данілов вважає, що Україна не може постачати воду в анексований Крим. За його словами, "з політичної точки зору я думаю, що це неможливо. Якщо Російська Федерація повертає Крим, то вода піде туди відразу".

Про Сергія Сивохо і розслідуванні авіакатастрофи МАУ

За словами Данілова, Сергій Сивохо має право на власну думку як українець і корінний донеччанин, "але коли ви ставите наголос, що він є моїм радником, я можу сказати, що у мене 12 позаштатних радників". При цьому на питання, чи прислухається Данілов до свого радника, він відповів, що "я повинен вислуховувати всіх: і Сергія Сивохо, і дуже багатьох людей. Але висновки я роблю самостійно". А питання про те, чи сам секретар РНБО обрав у радники Сивохо, чи йому допомогли, залишилося без відповіді.

Данілов також повідомив, що обговорив зі своїм іранським колегою питання "чорних скриньок" збитого над Тегераном літака МАУ, і "ми з ними досягли певних домовленостей".

На питання про те, чи отримала Україна доступ до "чорних скриньок", Данілов заявив: "Давайте не будемо поспішати. Зараз відбуваються технічні процеси та узгодження процедур. Ми кожен день на зв'язку з Іраном. Ми працюємо".

Данілов також нагадав, що є три закриті версії авіакатастрофи, які зараз слідчі відпрацьовують. Зокрема, встановлюється, хто був зацікавлений в авіакатастрофі, і хто ще брав у цьому участь.

Про коронавірус, протести у Нових Санжарах і відродження Санепідемслужби

За словами Данілова, в Україні немає відповідальних за санітарно-епідеміологічну ситуацію в країні. Він заявив, що "ця функція повинна бути відновлена... Потрібна чітка система санепідеміологічного захисту. Ми наполягаємо, що в країні повинен бути головний санітарний лікар".

Данілов також зазначив, що з 11 січня РНБО взяв на контроль ситуацію з коронавірусом і запросив інститут вірусології НАН України, який в короткий термін зробили тести.

Відповідаючи на питання про те, що протести в Нових Санжарах – це черговий провал Офісу президента в комунікації, Данілов зазначив, що "цим повинна займатися окрема інституція, яка пояснила б людям, що нічого страшного немає".

За словами секретаря РНБО, "у нас є програмний комплекс, який моніторить інформаційний простір. Ми розробляємо своє бачення того, як це має відбуватися на території України". Однак, Данілов додав, що це складне питання.