Призначено нового виконуючого обов'язки голови ДФС

05 вересня 15:12

Кабмін підтримав прохання Мирослава Продана про відставку. Він братиме участь у конкурсі на посаду голови фіскальної служби.

 

Новим виконуючим обов'язки голови Державної фіскальної служби України (ДФС) призначений Олександр Власов, повідомила виконуюча обов'язки міністра фінансів Оксана Маркарова в ефірі телеканалу "112 Україна". Рішення про зміну в.о. голови ДФС прийнято у зв'язку з відставкою Мирослава Продана.

У послужному списку Власова - робота в Миколаївській митниці (1993 - 1995 роки), СБУ, Державній податковій службі та Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Із січня 2015 року Олександр Власов обіймав посаду командира спецпідрозділу податкової міліції ДФС "Фантом" в Донбасі. З травня 2017 - посаду начальника Одеської митниці.

У середу, 5 вересня, в. о. Державної фіскальної служби України Мирослав Продан звернувся до уряду з проханням про відставку у зв'язку з підготовкою конкурсу на посаду голови ДФС. Процедуру підготовки та проведення конкурсу прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Національній службі з питань державного управління та Міністерству фінансів.

Продан планує взяти в ньому участь, і свою відставку мотивує бажанням уникнути конфлікту інтересів.

"Сьогодні уряд вирішив оголосити конкурс на посаду голови ДФС. Неодноразово відповідаючи на питання журналістів, зазначав.., що обов'язково планую брати в ньому участь... Щоб виключити конфлікт інтересів і будь-які спекуляції з цього приводу, вирішив просити уряд призначити іншого виконувача обов'язків голови ДФС. Службу на цей період повинна очолити людина, яка не братиме участі в конкурсі", - пояснив фіскал.

Кабінет міністрів України підтримав прохання в. о. голови ГФС про відставку. "Для того, щоб не було конфлікту інтересів, виконуючим обов'язки голови ДФС Мирославом Проданом прийнято рішення про звільнення за власним бажанням. Уряд це рішення підтримав" - розповіла журналістам Маркарова.

Зазначимо, за інформацією джерел DT.UA, начальник Енергетичної митниці ДФС України Ігор Піковський, якого деякі політсили пророкували на посаду керівника фіскальної служби, поки не має наміру приймати участь в оголошеному урядом конкурсі.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про те, що слідчі органи зібрали достатньо доказів причетності в. о. голови ДФС Мирослава Продана до протиправної діяльності. В уряді з 80%-ю ймовірністю очікували, що управління по боротьбі з корупцією СБУ ініціює затримання Продана. У СБУ, своєю чергою, наголосили на тому, що у них є аудіо- та відеозаписи, які свідчать про те, що Продан перетнув межу закону.

Слідчі дії щодо керівництва ДФС в уряді пов'язують з активізацією боротьби з контрабандою та корупцією на митниці.

Кабмін звільнив з обійманої посади обвинуваченого в корупції екс-голову ДФС Романа Насірова майже за рік після його затримання, а також перепідпорядкував фіскальну службу безпосередньо уряду.

Зазначимо, Мирослав Продан очолював вінницьку податкову адміністрацію в роки, коли мером міста був чинний прем'єр-міністр Володимир Гройсман.