Пріоритет президентського указу – міжнародне усиновлення — оглядачка

12 жовтня 18:09

У той же час удосконалення порядку діяльності з усиновлення та розвиток сімейних форм виховання поза пріоритетом.

 

Щоб швидко і щоб людям сподобалося, - схоже, такі два ключові принципи в діях нової влади в усіх напрямах. 30 вересня Міністр соціальної політики Юлія Соколовська представила свого нового штатного радника з питань захисту прав дітей і розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Ним став голова БФ "Зміни одне життя – Україна" та ГО "Всеукраїнська асоціація прийомних батьків" Леонід Лебедєв. Водночас на офіційному сайті з'явився Указ президента №721/2019 "Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей".

Про це у своїй статті для DT.UA пише Алла Котляр. За її словами, через кілька днів на своїй сторінці у Фейсбук Юлія Соколовська офіційно запросила всіх охочих приєднатися до розвитку системи сімейних форм виховання, і до 1 листопада надсилати Мінсоцполітики свої ідеї та зауваження (особливо "пропозиції змін до законодавства й не тільки, вирішення яких дасть можливість зменшити кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування") за допомогою гугл-форми.

"Прямі опитування населення неефективні для розробки політики. Неосвічені неосвіченим - це не ОК-формула. Ви виявите це дуже скоро за досить несподіваними наслідками у такий спосіб облаштованих реформ, - спробувала застерегти міністра директор Київського інституту гендерних досліджень Марфа Скорик. Однак відразу була зафукана народом, який миттєво відростив крила.

Оглядачка DT.UA зазначає, що першим пунктом є не вдосконалення порядку діяльності зі всиновлення та розвиток сімейних форм виховання, як можна було б припустити з огляду на назву указу та на встановлений українським законодавством пріоритет національного всиновлення. І не логічне, давно обіцяне збільшення державної соцдопомоги на дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування, а також грошового забезпечення прийомним і батькам-вихователям за надання соцпослуг. Це зобов'язання перенесено в указі з 2018-го на 2020 рік, і згадується в пункті четвертому. Обсяг збільшення не заявлений. Пріоритет номер один президентського указу - міжнародне всиновлення: "забезпечити до 1 грудня 2019 року подачу на розгляд президентові України пропозицій щодо приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення разом з законопроєктом про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з приєднанням до цієї Конвенції".

"Ось такий сигнал у перших рядках, попри те, що пріоритетом в Україні, яка давно ратифікувала Конвенцію ООН щодо прав дитини, є національне всиновлення, куди сьогодні в країні щорічно влаштовується дітей учетверо більше, ніж на міжнародне. Цікаво, хто написав цей указ для президента? І чому Гаазька конвенція настільки йому потрібна, що він навіть не потурбувався поставити її бодай другим пунктом? До речі, починаючи з 2001 року, законопроєкти про приєднання до Гаазької конвенції провалювалися у ВР уже сім разів, останній - у березні 2018-го. Ухвалити її цього разу є всі шанси", - підкреслює автор.

Докладніше читайте у статті Алли Котляр "Долі на експорт? або Пріоритети президентського указу про дітей" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".