Прикордонники західних країн-сусідів Закарпаття розповіли Москалю про різке зменшення контрабанди

29 липня 10:45

Суміжні з Закарпаттям країни заявляють про різке зменшення контрабанди з України.

 

Прикордонники і митники країн ЄС, які мають спільний кордон з Закарпатською областю (Угорщина, Румунія і Словаччина) заявляють про різке зменшення постачання контрабандних товарів з України в останні десять днів.

Таку інформацію вони озвучили під час зустрічі з губернатором Закарпаття Геннадієм Москалем, повідомила прес-служба ОДА.

"Такої ситуації, як за останні десять днів, не було вже багато років. Контрабанда фактично зупинилася, це майже ідеальний стан", - цитує представника Північно-Альфелдской митної та фінансової варти Угорщини прес-служба Закарпатської ОДА.

Аналогічну інформацію озвучив представник прикордонної поліції Румунії повіту Сигетул Мармацієй. За їх даними, за останні півтора тижні на кордоні із Закарпаттям не було затримано жодного блоку контрабандних сигарет.

Силовики Словаччини дані про рух контрабанди за останні півтора тижні назвати поки не можуть, оскільки підводять статистику по закінченні місяця.

"Зустріч проводилася в режимі закритості, без ЗМІ, оскільки йшов обмін службовою та оперативною інформацією. Головне питання – як перекрити переправлення з України через зелений кордон і контрольно-пропускні пункти сигарет і нелегалів, а в зворотному напрямку – наркотиків. Мова йде не про дрібних випадках, коли людина бере пару блоків сигарет і ховає в одязі, щоб прогодувати родину, а про організованому нелегальному бізнесі з багатомільйонними прибутками", - додав Москаль.

Він також уточнив, що під час зустрічі була досягнута домовленість з представниками румунських і угорських силових структур про введення спільних патрулювань кордону і щоденний обмін інформацією про порушення.

"тобто, якщо в Румунії затримали партію контрабанди, ми в той же день отримаємо інформацію, через яку ділянку зеленого кордону або КПП вона пішла від нас, після чого будемо розбиратися з нашими прикордонниками і митниками. Повністю ліквідувати контрабанду ми не в змозі, але мінімізувати її цілком у наших силах", - уточнив голова Закарпатської ОДА.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль раніше заявив, що основний постачальник сигарет, які потім нелегально переправляються за кордон - Львівська тютюнова фабрика.

Зміна голови Закарпатської ОДА, а також керівництва всіх силових відомств області, сталася після подій у Мукачевому, де сталася перестрілка між членами "Правого сектора", людьми, близькими до народного депутата від групи "Воля народу" Михайла Ланьо, а також місцевих міліціонерів. Вважається, що причина конфлікту - переділ ринку контрабанди сигарет в Закарпатті: прибуток від контрабанди із Закарпаття в країни ЄС "зашкалює".

Україна втрачає мільярди від контрабанди сигарет, раніше зазначав голова Інтерполу. Контрабанда сигарет в світі приносить більше грошей, ніж переправлення наркотиків, - більше $ 50 млрд нелегального доходу в рік. При цьому на Україну припадає 1% всього потоку контрабанди сигарет: з близько 700 млрд сигарет, які щороку переправляються незаконним шляхом, Україна "освоює" мінімум 7 млрд. "Скільки ж втрачається можливих доходів? Подумайте про це", – відзначають в Інтерполі.