Президента Зеленського попросили змінити національну валюту

12 серпня 04:49

Відповідна петиція з'явилася на сайті президента України 7 серпня.

 

Президента України Володимира Зеленського просять провести в Україні грошову реформу та замінити доларом США українську гривню через нестабільність останньої, йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на сайті 7 серпня, повідомляє Liga.net.

"У зв'язку з нестабільністю національної валюти України, просимо провести грошову реформу, замінивши національну валюту України гривню на більш стабільну – долар США – із перерахунком цін, тарифів, окладів заробітної плати, стипендій, пенсій, коштів на рахунках підприємств, установ та організацій, а також внесків громадян", – написав у зверненні до президента автор петиції.

Для розгляду петиції президентом необхідно зібрати не менше 25 тисяч підписів за 90 днів, тоді як станом на 19:00 11 серпня її підписали 775 осіб.

Нагадаємо, аналітики вважають, що через півроку за один долар будуть давати майже 28 грн. Гривня почне знецінюватися через зниження припливу доларів і дефіциту торгового балансу. На думку економістів, нинішнє зміцнення гривні - результат припливу портфельних інвесторів, що не є стійкою тенденцією. Так, нерезиденти з початку року інвестували 3 мільярди доларів в українські державні облігації, які пропонували прибутковість в 16-18% на тлі річної інфляції в близько 9%. Також економісти прогнозують дефіцит поточного рахунку в Україні на рівні 4,1 млрд доларів в 2019 році і 5,1 млрд доларів в 2020 році порівняно з 4,3 млрд доларів в 2018 році, в той час як економічне зростання сповільниться до 2,9% цього року і 3% у наступному році після 3,3% в минулому році.

Міністерство фінансів не розділяло оптимізму НБУ щодо рівня курсу гривні, оскільки держбюджет зверстаний з урахуванням середньорічного курсу в 29,3 грн/долар і таке істотне зміцнення гривні призводить до недобору по митних платежах і "імпортного" ПДВ. Детальніше читайте в матеріалі Вадима Иосуба "Висока стабільність гривні: чому незадоволений Мінфін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".