Президент запропонував Раді повернути електронне декларування на 2016 рік та ввести штрафи

14 березня 14:00

Чиновників будуть штрафувати і знімати з посад за неправдиві декларації вже в цьому році. Якщо запрацює система.

 

На сайті Верховної Ради оприлюднено пропозиції президента Петра Порошенка до безвізового законопроекту №3755 про електронне декларуванні для чиновників.

Зокрема, законопроект пропонується доповнити такою нормою: "У 2016 році службові особи, які на день початку роботи зазначеної системи займають згідно зі статтею 50 цього Закону відповідальне та особливо відповідальне становище, зобов'язані подати щорічні декларації за минулий рік у порядку, встановленому цим Законом, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи".

Проектом закону також пропонується ввести адміністративну і кримінальну відповідальність за надання завідомо недостовірних відомостей у деклараціях 2016 року.

12 березня президент України Петро Порошенко наклав вето на закон про електронне декларування майна та доходів держслужбовців. Президент ініціював внесення в закон низки правок, що відповідають вимогам ЄС в контексті запуску Нацагенства щодо запобігання корупції та запровадження системи електронних декларацій. Порошенко також закликав народних депутатів підтримати законопроект під час його розгляду у вівторок, 15 березня.

Приймаючи необхідні для безвізового режиму з ЄС антикорупційні закони, депутати нерідко вносять туди правки, які нівелюють ефективність механізмів боротьби з корупцією. Детальніше про це читайте у статті Дар'ї Каленюк і Тетяни Пеклун "Закони опору та протидії: як євроінтеграція долала депутатську жадібність" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".