Президент Туреччини сприятиме звільненню в'язня Кремля Сенцова - Умеров

09 листопада 13:32

На думку заступника голови Меджлісу, президент РФ мусить дослухатись до тих очільників держав, які ще приймають його.

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган опікуватиметься питанням звільнення політв'язнів Кремля. Зокрема, тих з них, які були затримані на території анексованого Росією Криму, повідомив в інтерв'ю "Тижню" заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

За його словами, відповідна домовленість була досягнута 26 жовтня. За добу до цього заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз були передані Туреччині представниками окупаційної "адміністрації" Криму. Увечері того ж дня Умеров і Чийгоз зустрілися з президентом країни Реджепом Ердоганом в Анкарі, де подякували йому за участь у їх звільненні, а також звернулися до нього із закликом допомогти десяткам інших в'язнів Кремля в окупованому Криму.

"Другого дня після звільнення в нас була зустріч із Реджепом Ердоганом. Вона тривала хвилин 20. Ми подякували йому за сприяння в нашому звільненні, наголосили, що це визволення не вирішує проблеми, тому що понад 40 людей залишаються в заручниках у РФ. Крім того, 16 осіб викрадені та їхня доля невідома. Просили Ердогана займатися цими питаннями", - зазначив Умеров.

На думку заступника голови Меджлісу, Ердоган у цьому питанні у більш вигідному становищі, оскільки президент Російської Федерації Володимир Путін тримається за відносини з тими лідерами країн, які не відвернулися від нього після анексії Криму та військової агресії в Донбасі.

"Путін став нерукопотисним для більшості колишніх партнерів і провідних країн. Тож він мусить дорожити відносинами з Туреччиною, яка не приєднується до санкцій (іноді нам це незрозуміло, але факт). Один із небагатьох президентів, який простягає Путіну руку, - Ердоган. І проігнорувати його прохання він не може", - розповів журналістам Умеров.

У рамках прохання у сприянні звільнення в'язнів Кремля Умеров та Чийгоз визначили звільнення Олега Сенцова як пріоритетну задачу.

"Ердоган погодився, що займатиметься питаннями політичних в'язнів і тими, які стосуються Криму й кримських татар. Ми з Ахтемом на місці позначили одну фігуру як пріоритетну. Це Олег Сенцов – незломлений український патріот, який отримав 20 років і зараз перебуває в Ямало-Ненецькому окрузі. Ердоган погодився", - сказав він.

Українського режисера Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму.