Президент надав громадянство України сестрі Сенцова та екс-депутату Держдуми РФ

17 травня 17:59

Заяви про надання українського громадянства Наталлі Каплан та Іллі Пономарьову Петро Порошенко підписав в останній день своєї каденції.

 

Чинний президент України Петро Порошенко надав українське громадянство сестрі політв'язня Олега Сенцова Наталії Каплан та колишньому депутату Держдуми Росії Ільї Пономарьову. Обоє про отримання українських паспортів повідомили у Facebook.

"Здійснилося! Я громадянка України!", - написала Каплан.

У свою чергу Ілля Пономарьов зазначив, що Порошенко підписав указ про надання депутату українського громадянства в останній день своєї каденції.

"Сьогодні, чинний президент України - Петро Порошенко, в останній робочий день своєї каденції, підписав указ про надання мені українського громадянства, згідно з державним інтересом. Я сказав йому і хочу повторити тут: це буде означати новий етап мого життя, і є великою честю, і величезною відповідальністю", - написав Пономарьов.

Він зазначив, що використовуватиме українське громадянство для отримання нових іноземних інвестицій для України, створення нових робочих місць та збільшення державного бюджету.

"Впевнений, що процвітання України - це ключ до змін у Росії", - додав Пономарьов.

Зазначимо, Ілля Пономарьов був депутатом Державної думи РФ до червня 2016 року. При цьому з Росії до США він виїхав ще в 2014 році. Наприкінці червня 2016 він отримав дозвіл на проживання в Україні. Пономарьов був єдиним російським депутатом, який в березні 2014 року голосував проти "приєднання" Криму до Росії. Він також був свідком сторони звинувачення у справі про державну зраду засудженого до 13 років екс-президента Віктора Януковича.

Як повідомлялося, минулого року громадянство України отримали 988 осіб. Згідно з даними Держміграційної служби, громадянами стали вихідці з 38 держав. У першій п'ятірці: сирійці (156), росіяни (126), вірмени (109), афганістанці (65) і молдавани (50). Також 95 нових громадян України були особами без громадянства.