Представництво ЄС вважає за потрібне створити в Раді комітет з контролю оборонного сектору

23 травня 11:45

Також у Представництві зазначили, що правоохоронні органи повинні співпрацювати між собою більш ефективно.

 

Консультативна місія Європейського союзу і Представництво ЄС в Україні вважають, що у Верховній Раді необхідно створити комітет з контролю над сектором безпеки, заявив голова Консультативної місії в Україні Кястутіс Ланчинскас. Він також додав, що останнім часом існує напруженість у співпраці українських правоохоронних органів.

"Прийняття закону про національну безпеку в минулому році було великим досягненням. Це рамковий документ майбутнього розвитку та реформи сектору громадської безпеки. Особливо цей документ важливий тим, що він дасть можливість визначити нові параметри для трансформації СБУ, зробивши Службу деполітизованою", - заявив Ланчинскас під час шостої зустрічі парламентсько-громадянської платформи, яка выдбувається у Києві.

За його словами, закон зробив можливим створити парламентський комітет з контролю над органами сектору безпеки, у яких є спеціальні повноваження щодо тимчасового обмеження прав людей.

"Це дуже важливо, коли ми говоримо про підзвітність і відповідальність. Такий комітет Верховної Ради повинен бути створений і відповідати за нагляд і контроль над відповідними інституціями", - підкреслив Ланчинскас.

Він також додав, що необхідно налагодити ефективну роботу правоохоронних органів, так як останнім часом спостерігається "напруженість у співпраці" між ними. Також Ланчинскас зазначив, що український уряд скоро прийме стратегію щодо боротьби з організованою злочинністю.

Про необхідність створення в Раді комітету з контролю безпеки заявила заступник голови Представництва Євросоюзу в Україні Анніка Вайдеманн.

"Важливо, щоб Верховна Рада цього або наступного скликання прийняла підзаконні акти щодо створення спеціалізованого і ефективного комітету з нагляду над сектором безпеки", - підкреслила Вайдеманн.

Зазначимо, що у Представництві Євросоюзу в Україні також вважають, що функції Служби безпеки України мають бути обмежені контррозвідкою, контртерроризмом і захистом державної таємниці, однак служба повинна позбутися функцій у сфері економічної та організованої злочинності.

За словами Анніки Вайдеманн, відсутність реформ в СБУ перешкоджає зміцненню довіри і подальшої інтеграції України в західні країни, у зв'язку з чим реформу спецслужби, на її думку, необхідно реалізовувати в найкоротші терміни.