Правозахисники ООН закликають Україну врегулювати права нацменшин на використання своєї мови

13 червня 13:15

Закон про мову Рада прийняла у квітні.

 

У Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні закликають владу країни врегулювати на законодавчому рівні спеціальний акт щодо прав національних меншин на використання своєї рідної мови.

"Закон про забезпечення функціонування української мови як державної був прийнятий у квітні. У той час як держава має легітимне право посилювати роль офіційної мови, повинен бути розроблений спеціальний закон, який забезпечить належний баланс між захистом мовних прав меншин і збереженням державної мови як засобу суспільного єднання", - повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер на пресконференції в четвер у Києві.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. Зокрема, для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.