Православні та греко-католики відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці

07 квiтня 07:07

7 квітня християни східного обряду відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці.

 

Благовіщення означає "блага" або "добра" новина. У цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа - Сина Божого і Спасителя світу.

Благовіщення входить в число дванадцяти найважливіших свят православ'я і є третім за значенням святом після Великодня та Різдва Христового.

Церква встановила святкування Благовіщення в IV ст. після того, як самостійно почали відзначати Різдво Христове. Дату свята визначили, відрахували 9 місяців від Різдва. Крайні строки, з якими збігається Благовіщення, - четвер третього тижня Великого посту та середа Пасхального тижня (за Юліанським календарем). Святкування Благовіщення не скасовується, навіть якщо свято припадає на Великдень, і піст заради нього послаблюється.

Читайте також: Християни в усьому світі можуть почати святкувати Великдень в один день - ЗМІ

В Україну свято прийшло з утвердженням християнства. Воно також відоме під назвою "третьої зустрічі весни" - після Стрітення і Сорока Мучеників. Кажуть, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби, а тому лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. "Турбувати" землю до цієї дати вважалося великим гріхом. У цілому на Благовіщення категорично заборонялося робити якусь роботу: "птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете".