Правоохоронці проводять обшуки у львівській філії "Укрзализныці"

14 листопада 20:39

Слідчі дії проводяться в рамках справи про розкрадання коштів держпідприємства.

 

Генеральна прокуратура України разом з співробітниками СБУ проводять обшуки в адміністративних приміщеннях "Львівської залізниці" - регіонального філіалу "Укрзализныці", повідомляє прес-служба ГПУ.

Зазначається, що обшуки проводяться у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи про розтрату коштів "Укрзализныці" та її структурних підрозділів.

До цього вони проводилися на територіях виробничих підрозділів "Моторвагонне депо Полтава" регіональної філії "Південна залізниця", в самому філії "Південна залізниця", ЗАТ "Дніпропетровський тепловозоремонтний завод", виробничому підрозділі "Моторвагонне депо "Тернопіль" регіональної філії "Львівська залізниця".

Під час обшуків були вилучені документи, що підтверджують перерахування приватним акціонерним товариством "Дніпропетровський тепловозоремонтний завод" на рахунку одного із ТОВ, яке має ознаки фіктивності, грошових коштів в сумі понад 68 млн грн під виглядом отримання запчастин для ремонту на замовлення регіональних філій "Львівська залізниця" , "Південна залізниця".

За результатами попереднього розслідування заступнику голови правління "Дніпропетровський тепловозоремонтний завод" оголошено підозру у ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Санкція цієї статті передбачає можливість позбавлення свободи на термін від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років та з конфіскацією майна.

Адміністрації цього підприємства вручено виклик про необхідність явки керівника для вирішення питання про оголошення і йому підозри.

За результатами подальшого аналізу документів буде вирішено питання про оголошення підозри матеріально відповідальним особам регіональних філій "Південна залізниця", "Львівська залізниця" та їх структурних підрозділів.

Директору та засновнику зазначеного ТОВ з ознаками фіктивності оголошено про підозру за ч. 2 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво). Остання визнала свою провину і сприяє слідству у його розкритті. Їй загрожує штраф від 51 до 85 тисяч грн.

Раніше повідомлялося, що детективи Національного антикорупційного бюро вручили чотирьом особам повідомлення про підозру у розкраданні 20 мільйонів гривень ДП "Укрзалізничпостач" - дочірньої компанії ПАТ "Укрзалізниця".

Підозри пред'явлено заступнику директора та начальника управління закупівельних процедур держкомпанії – членам комітету з конкурсних торгів. Їм інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У статусі підозрюваних також знаходяться директор підприємства-постачальника і фінансовий директор групи компаній, до якої входить підприємство-постачальник. Їх дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів) Кримінального кодексу.