Поведінка РФ у ТКГ стає гіршою із наближенням виборів в Україні - Геращенко

13 березня 15:44

Ірина Геращенко заявила, що Україна готова найближчими днями провести обмін.

 

Чим ближче президентські вибори в Україні, тим "нестриманішою та вульгарнішою" стає позиція Росії у Тристоронній контактній групі, повідомила у Facebook перша заступниця спікера Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона також додала, що Україна готова найближчими днями передати РФ росіян в обмін на незаконно утримуваних українських громадян.

"Сьогодні відбувається 104 засідання ТКГ і груп. І чим ближче до виборів в Україні - тим нестриманіша і вульгарніша позиція РФ і контрольованих нею маріонеток. РФ знову свідомо зриває роботу гуманітарної групи заявами, що Росія начебто не є учасником і стороною конфлікту в Донбасі, що "нас там нет" і намагається нав‘язати Києву умову прямого діалогу з окупованими РФ Донецьком і Луганськом. Громадяни, які приїжджають з ОРДЛО на запрошення РФ як запрошені до груп, активно підігріють росіянам і деструктивні. Шантажу України не буде!", - написала Геращенко.

Вона додала, що позиція України та українських представників у ТКГ чітка та повністю відповідає Мінським угодам. Так Україна наголошує на тристоронньому форматі мінських груп, включаючи Росію та ОБСЄ. Окрім того, українська сторона вимагає від РФ виконання Мінських угод, в першу чергу безпекового та гуманітарного блоків. Також неможливим є прямий діалог Києва та незаконних формувань "ЛНР" та "ДНР". Українська сторона наполягає на використанні у документації чи дискусіях мінських груп термінологію, яка відповідає домовленостям.

"Ми не приймаємо жодних паперів з абревіатурами "ЛНР", "ДНР", в Мінських угодах чітко визначено, що Донецьк і Луганськ - це окремі території України. Й очікуємо від координаторів неухильного дотримання Мінських угод, в тому числі й в питанні прийнятної термінології", - пояснила Геращенко.

Вона додала, що Україна звинувачує "РФ та їх маріонеток" не лише в систематичному зриві роботи ТКГ, а й в цинічно заблокованому процесі звільнення заручників і політв‘язнів".

"Ми наполягаємо на розблокуванні звільнення. І готові протягом кількох наступних днів передати РФ 25 росіян в обмін на наших і помилувати 72 сепаратиста в обмін на 19 цивільних і військових, незаконно утримуваних в окупованому Донбасі. Досить незаконно утримувати українців у тюрмах РФ і окупованих Росією тюрмах Донбасу", - підсумувала Геращенко.

Раніше Геращенко заявила про те, що запрошені до Тристоронньої контактної групи представники окремих районів Донецької та Луганської областей зірвали чергове засідання. Українська делегація у ТКГ покинула засідання через образливі висловлювання представників ОРДЛО.

Як повідомлялося, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко повідомив про те, що Україна направила Росії 13 пропозицій щодо обміну українських в'язнів, яких утримують в РФ і на окупованих територіях, на громадян РФ, яких засудили в Українській державі за злочини проти суверенітету і цілісності країни. Росія жодного разу не відповіла.

Останній масштабний обмін утримуваними особами відбувся 27 грудня 2017 року на КПВВ "Майорське". З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовиків, засуджених та помилуваних в Україні.